У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Отворена изложба о мис Банкарт (ВИДЕО)

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Отворена изложба о мис Банкарт (ВИДЕО)

У Музеју Јадра вечерас је отворена документарна изложба под називом „Госпођица Банкарт, непозната Енглескиња из Енглеске улице бр 10“ ауторке Марије Шћекић Марковић, вишe кустоскиње етнолога антрополога у лозничком Центру за културу „Вук Караџић“.

Поставка је део вишедневног програма манифестације „Свет жена“, а приказује живот и рад виолинисткиње Етел Роуз Банкарт из Ексетера, која је као члан Прве фармерске јединице Српског потпорног фонда стигла 1915. године у Србију. Она је у Београду била административни директор Болнице за бебе, а после повлачења преко Албаније бавила се хуманитарним радом у српским избегличким колонијама на Корзици.

После рата отворила је Санаторијум за децу у Бањи Ковиљачи, који је радио од 1919. до 1925. године. Поред ауторке, на изложби су говорили др Гордана Митровић, саветница у Републичком заводу за заштиту споменика културе у Београду, и Немања Девић, историчар. У име домаћина публици се обратила Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу, а као представник градске управе о значају оваквих програма говорио је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )