НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ – Дневно умру четири жене (2)

НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ – Дневно умру четири жене (2)

У Србији сваког дана од карцинома дојке просечно оболи десет, а умру четири жене. За годину дана забележено је нових 3.700 оболелих и 1.650 смртних случајева. Прошле године у Лозници су забележена 44 случаја  новооткривених малигних болести дојке

Рак дојке је најраспрострањеније малигно обољење код жена у нашој земљи и први је по смртности од свих карцинома, у просеку, од рака дојке свакога дана оболи десет, а умру четири жене.  Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, у нашој земљи је регистровано 3.700 оболелих и 1.650 умрлих жена од рака дојке, на сто хиљада жена стопа оболевања од овог карцинома износила је 54,3  а стопа умирања 19,7. По томе се наша земља налази на средини листе европских земаља, међутим, када се упореде подаци о смртности, она заузима неславно друго место, одмах после Македоније. Највиша стопа умирања је и даље у узрастима од 60. до 69. године живота што говори  о касном јављању жена тог узраста, када је малигна болест већ у узнапредовалом стадијуму. Висока учесталост оболевања од рака дојке приписује се и чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка. Имајући то у виду, као најбоље решење за смањење стопе умирања од ове болести намеће се њено рано откривање. У нашој земљи је у децембру 2012. године започет Програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести. У лозничкој Општој болници се  у сарадњи са Домом здравља од 2014. године обавља организовани скрининг за рано откривање рака дојке, позивају се жене да дођу на превентивне прегледе како би се на време откриле и минималне промене. Прошле године у Лозници су забележена 44 случаја новооткривених малигних болести дојке.

С обзиром на то да је рак дојке водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести код жена у Србији, обележавањем Националног дана борбе против рака дојке 20. марта, повећава се информисаност и подиже свест жена о значају превентивних прегледа за рано откривање ове болести. Највећи проблем представља што жене долазе код лекара у касном стадијуму када је болест већ узнапредовала јер степен болести директно утиче и на прогнозу и лечење. Рано откривени рак дојке је излечив, у око 95 одсто случајева.

Доктори саветују женама да до двадесете године једном месечно обављају самопреглед дојки, од двадесет девете раде клинички преглед сваке треће године а од четрдесете године једном годишње, док је после педесете године обавезан мамографски преглед и то сваке две године. За преглед на мамографу потребан је само упут од изабраног лекара или гинеколога.

И у свету рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје скоро 1.700.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )