МУШКО ВЕЧЕ У „СВЕТУ ЖЕНА“ – Стиховима закорачили у пролеће

МУШКО ВЕЧЕ У „СВЕТУ ЖЕНА“ – Стиховима закорачили у пролеће

У сусрет светском дану поезије, који се обележава 21. марта, у Галерији „Мина Караџић вечерас је организовано песничко вече у оквиру манифестације „Свет жена“ лозничког Центра за културу. Специјални гост програма под називом „Мушко вече – читање љубави“, био је познати глумац Радослав Рале Миленковић који је публици читао најлепше љубавне стихова домаћих и страних аутора.

Дуго сам мислио које песме да изаберем и схватио да не постоји задовољавајуће решење јер вечерас сигурно нећете чути неке своје омиљене, можда неку коју до сада нисте знали. Нема других намера осим да ове минуте испунимо најлепшим стиховима у историји наше врсте и наше цивилизације. Нисам желео да рецитујем, мада знам, углавном, све ове песме, неке јако дуго и напамет, нити да публика гледа како ја рецитујем поезију доживљавајући и изражавајући осећања. Хтео сам да вратимо и достојанство и да вратимо, уопште, у оптицај чин читања. Нећу никог да увредим, али сматрам да се чита мање него што би требало па нека ово буде мали прилог повратку читању – рекао је Миленковић замоливши публику да наредних сат и по  заборави на мобилне телефоне и ужива у љубавној поезији.

Светски дан поeзије установио је УНЕСКО 1999. године и сврха његовог обележавања је промоција читања, писања, објављивања и поезије у школству широм света; али и давање нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима (извод из УНЕСКО извештаја при дефинисању овог дана).

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )