ЈУБИЛЕЈ ДРАГАНА ТОДОРОВИЋА ЂЕДИНОГ – Игра коло већ пола века

ЈУБИЛЕЈ ДРАГАНА ТОДОРОВИЋА ЂЕДИНОГ – Игра коло већ пола века

Лозничанин Драган Тодоровић Ђедин (68), већ пола века члан је фолклорног ансамбла ветерана КУД „Караџић“ и исто толико један од најактивнијих играча. Свој јубилеј прославио је синоћ великим концертом песама и игара у Вуковом дому културе, а пред препуном салом, њему у част на сцену су, поред Лозничана, заиграли и ветерани из Сремске Митровице, Беочина, Богатића, Шапца и Малог Зворника. Слављенички програм употунили су гуслар Милутин Ђуричић и оркестар „Вожд“, а слављеник је, предводећи коло, показао како се и у седмој деценији живота могу изводити кореографије којима се диви публика широм света.

– Заиграо сам у трећем разреду основне школе, учитељ у селу Мојковић научио ме је првим корацима, а онда сам у петом прешао у Завлаку где сам играо до завршетка осмољетке. У Лозницу сам дошао 1966. године када овде није било фолклорне секције. Ишао сам суботом на игранке јер сам заволео коло, а две године касније у КУД „Караџић“ дошао је Миодраг Миша Сперњак, млади инжењер који је играо у новосадском друштву „Соња Маринковић“. Упутио је позив за формирање секције што сам једва дочекао и тако је све почело – сећа се Драган.

На првој проби било је 14 младића и девојака, а он је са 18 година био најмлађи члан обновљене фолклорне секције, која годинама уназад није постојала у Лозници.

– За пола века у „Караџићу“ доживео сам најлепше тренутке у животу, пропутовао многе земље и континенте, учествовао на безброј турнеја, концерата и фестивала. Игра и песма су ме носиле и то бих препоручио сваком младом човеку. Боље је бити у оваквом колективу него на улици, или у кафани. Игра носи човека – саветује слављеник.

О његових пола века у фолклору Добрила и Добривоје Пантелић снимили су документарац којим је, како каже Драган, обухваћен само мањи део његових лепих успомена које га чине срећним. Међу њима ће се наћи и синоћни програм, као и признања КУД „Караџић“ за допринос његовом раду и поклони пријатеља који су дошли да му честитају и пожеле још много одиграних кола.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )