СУТРА У СПЕЦИЈАЛНОЈ БОЛНИЦИ – Изложбом затварају ликовну колонију

СУТРА У СПЕЦИЈАЛНОЈ БОЛНИЦИ – Изложбом затварају ликовну колонију

Седмодневна ликовна колонија, чији домаћин је деветнаесту годину заредом Специјална болница за рехабилитацију Бања Ковиљача, биће затворена сутра изложбом радова које су стварали уметници инспирисани значајним јубилејима – 110 година од почетка рада Купатила краља Петра и 160 година континуираног бањског лечења у Бањи Ковиљачи.

 

Поставку „Бања кроз векове”, отвориће Марина Цветановић, историчарка уметности у лозничком Центру за културу „Вук Караџић“, а публика ће видети дела Јадранке Марић из Тузле, Соње Ђуровић из Брчког, Неле Хорват из Суботице, Татјане Лечић Бандовић из Београда, Момчила Вуксановића – Моме Браде из Деспотовца, Радована Трнавца – Миће из Београд, уметничког фотографа Рајка Р. Каришића из Београда и академских сликара Снежане Нешковић Симић и Драге Симића, који су и селектори колоније.

– Колонију смо тематски везали за велике јубилеје што је додатно пробудило инспирацију учесника. Окосницу чине сликари који су већ учествовали на колонији, али ту су и нови. Сви они остављају значајна уметничка дела болници која већ има богат фонд слика – каже Драго Симић и додаје да с поносом очекују наредну годину и јубиларну двадесету колонију.

Уметнички фотограф Рајко Каришић се трећу годину враћа у окриље Специјалне болнице као учесник колоније, мада, како каже, сматра да је прикладнији назив за ову манифестацију ликовно саборовање јер су се уметници сабрали са различитих страна да раде заједничку ствар.

– Ту сам да бих фотографисао и урадио каталог који ће потом сведочити о времену и људима који су овде стварали. Такође, овде сам и као неко ко је више месеци користио услуге ове болнице после операције кичме на ВМА у Београду. Установа не ужива свој углед без разлога јер оно што сам ту доживео не може се заборавити. Овде сам и буквално други пут у животу проходао – каже Каришић.

Отварање изложбе је у 19.30 сати, чиме ће свечано бити и завршено овогодишње окупљање сликара у овом необичном атељеу.

С.П.

 

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )