РЕПУБЛИЧКИ ИНСПЕКТОР У ФАКУ – Опасан отпад цури из буради

РЕПУБЛИЧКИ ИНСПЕКТОР У ФАКУ – Опасан отпад цури из буради

Како је у записнику навео републички инспектор за заштиту животне средине, “већи број буради је оштећен корозијом и отпад цури на бетонски под магацина” у некадашњем ФАК-у. Према речима  Дејана Којића, извршног директора ФАК-а, инспектор је констатовао да је у магацин, у коме се налази бурад са цијанидном соли, онемогућен приступ неовлашћеним лицима и да је број буради исти као у време када је у њих упакована отпадна цијандина со

Републички инспектор за заштиту животне средине обавио је минулог понедељка ванредни инспекцијски надзор контроле управљања отпадом у  некадашњој фабрици аутотракторских кочница (ФАК) у којој се налази око 75 тона цијанидне соли. То је урађено после представке коју је градоначелник Лознице упутио Министарству заштите животне средине 21. фебруара ове године.

Према речима  Дејана Којића, извршног директора ФАК-а, инспектор је констатовао да је у магацин где се налази бурад са цијанидном соли онемогућен приступ неовлашћеним лицима и да се ту налазе 384 метална бурета запремине 200 литара и 22 бурета од сто литара, у којима је упакована отпадна цијанидна со. Број је исти као и пре осам година, а у магацину се налази и пет великих врећа у којима је упакована контаминирана опрема коју су оставили радници када су препакивали отпад. Како стоји у записнику, “већи број буради је оштећен  коризијом и отпад цури на бетонски под магацина”.

– Инспектору сам на увид ставио уговор од децембра 2015. са фирмом у чијем власништву је објекат у коме је ускладиштена бурад. Предочио сам и да нам није продужен закуп јер она  жели да користи тај простор за своје потребе па тражи да  изместимо цијанидну со. Чак и да ФАК има финансијске и техничке могућности, не бисмо то могли да урадимо без државе, односно сарадње са надлежним државним органима. Мада сам се обратио ресорном министарству и локалној самоуправи, која је реаговала, нико  још није са мном контактирао и очекујем да ће то ускоро да се деси. Уколико се не догоди, поново ћу их звати и тражити помоћ  јер је  сав стари отпад у надлежности државних органа – каже Којић упозоравајући да време чини своје и да ће због пропадања буради бити све више оних из којих истиче опасан отпад.

У ФАК-у се од 1990. године и престанка рада погона за термичку обраду метала налази ускладиштена велика количина отпадне цијанидне соли која је до тада коришћена у процесу производње. Тек у склопу акције “Очистимо Србију” у пролеће 2010. она је склоњена са отвореног, из попуцалих пластичних препакована у металну бурад и смештена у халу. Требало је лета исте године да оде ван Лознице, али је ФАК у то време био избрисан из евиденције АПР па није постојало одговорно лице које би извело процедуру измештања и она је изостала.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )