НА ЛОЗНИЧКОМ ШАНЦУ – Графитима „ударили“ на споменик Степи

НА ЛОЗНИЧКОМ ШАНЦУ – Графитима „ударили“ на споменик Степи

Споменик војводи Степи Степановићу на лозничком шанцу био је ових дана метa хулигана који су га потпуно ишкрабали графитима, скрнавећи тако и дело једног од највећих српских восјковођа Првог светског рата. Спрејом златне боје неко је без гриже савести одлучио да остави љубавне поруке не обазирући се на традицију својих предака и људи који су животима бранили отаџбину и слободу. На најбаналнији начин неко је желео да искаже своја осећања, али, очигледно, несвестан на којем месту то чини.

„Желела си моју љубав заслужујеш то, 22. 9. 2017. Ти припадаш само мени! О, о, о, о“ исписано је са леве стране постамента споменика, са десне – „Волим те кифлице“, док је с предње стране неко исписао „Миленце прасенце“. Овим графитима оскрнављено је и уметничко дело вајарке Дринке Радовановић и архитекте Зорана Јаковљевића, које су на брду изнад Лознице подигли захвални Јадрани 21. августа 1994. године.

Пре него што је неко дигао спреј на славног војсковођу, требало је да зна да је он предводећи српске јунаке на Церу поразио 21. дивизију аустроугарског 8. корпуса. Та вешто изведена операција и прва савезничка победа, коју је српска војска извојевала у Церској бици, уврстиле су Степу у ред највећих војсковођа Великог рата и српске ратне историје. Због заслуга у Церској бици и показаних војних вештина унапређен је у чин војводе.

Његова армија је у бици на Дрини пожртвовано бранила Мачву и успешно одбила више напада надмоћнијих аустроугарских снага и приковала Поћорекову Пету армију за обале Дрине и Саве.

Војници Степановићеве Друге армије истакли су се и на Солунском фронту, у силовитом налету пробили непријатељске линије и заједно са Првом армијом и савезничким снагама, без предаха, гониле разбијене бугарске и немачке трупе све док крајем септембра 1918. године, нису принудиле Бугарску на капитулацију и отвориле пут за коначно ослобођење Србије. 

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )