ГРАДСКО ВЕЋЕ УСВОЈИЛО ПРЕДЛОГ – Лозница добија симболе

ГРАДСКО ВЕЋЕ УСВОЈИЛО ПРЕДЛОГ – Лозница добија симболе

 

Предлог градских симбола – заставе, основног, средњег и великог грба, наћи ће се пред одборницима Скупштине града на првој следећој седници. Како сазнају Лозничке новости, Градско веће данас је усвојило предлог графичког дизајнера из Брасине Драгише Тројанчевића, који је после спроведеног конкурса одабрала комисија за избор градских симбола Центра за културу ”Вук Караџић”.

 

Према предложеном решењу, основни грб у облику је штита са засеченим врхом, да подсећа на шајкачу, у доњем делу налази се зелени лист винове лозе, а у горњем плавом папирус са првих седам слова азбуке изнад којег су укрштена два пера док се са десне и леве стране налазе гусле са орловом, односно коњском главом. Средњем и великом грбу придодати су одговарајући украси. Градску застава биће плаво-зелена, а поља ће раздвајати три плаве линије на белој подлози.

 

Грађани су током неколико недеља могли у Музеју Јадра да погледају презентацију усвојеног и два одбијена предлога, а историчар Зоран Тошић, који је био и члан комисије за одабир градских симбола, каже да их је доста и искористило ту прилику. Према његовим речима, није било много примедаба, а ниједна није била суштинска. Оно што се грађанима највише допало јесте то што су на усвојеном предлогу грба сачувани елементи са амблема који Лозница користи од 1977. године. 

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )