ПОДРШКА НЕНИ СТАНИЋ (17) – Да нас једног дана не буде срамота

ПОДРШКА НЕНИ СТАНИЋ (17) – Да нас једног дана не буде срамота

Лозничанка Нена Станић (17), ученица другог разреда виолине Средње музичке школе “Исидор Бајић” у Новом Саду, којој је због инструмента непримереног њеном узрасту неизвестан наставак школовања, али и упис на Музичку академију, што већ увелико планира, на добром је путу да свој проблем реши. У томе ће јој помоћи суграђани, Музичка школа “Вук Караџић”, чији је ђак била, Удружење ратних добровољаца 1912-1918 – Подриње Лозница, као и локална самоуправа

Инструмент на којем Нена Станић тренутно свира, о чему су недавно писале Лозничке новости, није задовољавајући ни за основну музичку школу, али ова вредна девојка то својим талентом и упорношћу надомешћује. Нажалост, отежано јој је да прати школски програм онако како би то требало,  па јој је нов инструмент преко потребан, а за њега треба издвојити око хиљаду и по евра, које она нема.

– После текста објављеног у ЛН, сви смо се сложили да нешто морамо учинити. Овој младој девојци град је и раније помагао јер она то заслужује, али и сада смо одлучили да анимирамо наше суграђане, привреднике и оне који могу финансијски да помогну, како би добила квалитетну виолину. Пред Неном је лепа будућност и ми јој морамо олакшати да своје планове оствари. Не смемо дозволити да нас једног дана буде срамота што јој нисмо помогли – каже Радован Дивнић, заменик градоначелника, који је већ разговарао са неколико потенцијалних дародаваца.

Удружење “Подриње Лозница” такође жели да помогне и према речима председника Зорана Тошића, одређени новац биће обезбеђен за ту намену.

– Продајом наших књига, чији смо и издавачи, помоћи ћемо према својим могућностима. Као музичар и виолиниста у оркестру “Вожд”, ангажовао сам се да пронађем одговарајући  инструмент, и по прихватљивој цени, који ће Нени омогућити да нормално настави средњу школу али и уђе на Академију. Потрудићемо се да од прикупљеног новца купимо и опрему, кофер, жице и квалитетно гудало – каже Тошић.

Музичка школа “Вук Караџић” приредиће 8. марта дбротворни концерт и сав прикупљен новац од њега усмериће за инструмент својој бившој ученици.

– Нена је током школовања била изузетно вредна и више пута осветлала образ школи на такмичењима, доносећи награде и дипломе. Наша обавеза је да јој сада помогнемо. На осмомартовском концерту наступиће трио “МиСС” (Сузана Радовановић Перић, Снежана Стевановић из Ваљева, виолине, и Милица Продановић, клавир), али и сама Нена Станић. Било би прелепо да јој то вече уручимо нов инструмент или је барем обрадујемо тиме да је неопходан новац обезбеђен. Позивам суграђане да дођу на концерт, уживају у квалитетној музици и помогну нашој суграђанки – каже Горан Пантић, директор музичке школе.

Као што смо већ писали, Нена живи са самохраном мајком и старијим братом од социјалне помоћи. Без оца је остала пре пет година, а тренутно је смештена у средњошколском женском дому у Новом Саду. Брат Немања је такође отишао у тај град како би нашао посао и био јој од помоћи кад затреба. Пред Неном је, како кажу музички стручњаци, успешна каријера, али јој поред талента и марљивог рада за то треба у овом тренутку и новац који сама с породицом не може да обезбеди. Лозничани су на потезу да јој помогну, а она ће им то, сасвим сигурно, једног дана вратити успешним наступима на сценама широм света, проносећи и име града из ког је потекла.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )