ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ ТВРДИ – Потписивање уговора нелегитимно

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ ТВРДИ – Потписивање уговора нелегитимно

И поред решености Полицијског синдиката Србије (ПСС) да се са надлежним министарством не потпише продужење Посебног колективног уговора на шест месеци већ да се изради нов, учинио је то пре десетак дана Независни синдикат полиције (НСП). Уговор који истиче у марту, продужен је на, чак, годину дана.

Миодраг Антонић, члан Управног одбора Полицијског синдиката Србије и председник синдикалне групе у Лозници тврди да је  потписивање колективног уговора нелегитимно, пошто, како каже, Независни синдикат Србије није доказао своју репрезентативност по важећим процедурама.

– Не миримо се са потписивањем овог уговора. Чланови Управних одбора нашег и Војног синдиката су 19. фебруара донели одлуку да председника државе упознају са овим проблемом и да од њега траже да утиче на ресорно министарство како би се кроз преговоре дошло до најбољег решења за раднике. Уколико не наиђемо на разумевање, бићемо принуђени да предузмемо друге синдикалне мере,  да  изађемо и на улице како бисмо скренули пажњу шире јавности – каже Антонић.

У овом синдикату тврде да потписивањем колективног уговора у министарству добијају на времену јер је у Скупштинску процедуру ушао Закон о полицији са спорним одредбама везаним за радно правни статус.

– Када се закон усвоји, а знамо да о томе одлучује скупштинска већина, односно гласови владајуће странке, рећи ће да нема потребе да се потписује нов колективни уговор. Не миримо се са тим јер знамо да у министарству могу да се направе уштеде, почевши од ненаменског коришћења службених возила, хеликоптера и да се тај новац усмери запосленим радницима којима је неопходна помоћ – истиче он.

Подсећа, да је иста ситуација била и пре три године када је НСП потисао колективни уговоp, а  ПСС био против тражећи да се права полицијских службеника изједначе са правима државних службеника.

– У више наврата смо истицали да  представници тог синдиката гледају само своје интересе, па преко ноћи добијају постављења на руководећа места без поштовања икаквих критеријума. Све то шаље лошу поруку људима који су завршили факултете, који годинама раде у служби и имају одличне резултате. У нормалним државама постоји социјални дијалог, преговори, договори  увек се тражи неко решење најповољније за запослене. Овде код нас то није случај – каже Антонић.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )