ПОСЛЕ ВИШЕ ОД ДЕЦЕНИЈЕ – Можда опет на пут железницом

ПОСЛЕ ВИШЕ ОД ДЕЦЕНИЈЕ – Можда опет на пут железницом

Путнички возови Лозницом не пролазе дуже од деценије, али ћемо, уколико се најављено оствари, шинама путовати од јесени. Станична зграда, поприлично руинирана, требало би, како је најављено,  да буде сређена и да таква, после дуго времена, дочека прве путнике

Уколико се обистини оно што је рекла  потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, приликом недавне посете нашем граду, ове јесени би из Лознице, после вишегодишње паузе, поново могло да се путује колосеком. Према њеним речима, предстоји сређивање руиниране зграде лозничке железничке станице и улагања од  400 милиона динара у реконструкцију две деонице на овој железници што би омогућило да  “од првог септембра” буде обновљен путнички железнички саобраћај  на прузи кроз лознички крај.

Ове седмице треба да буде завршен тендерски поступак јавне набавке за ремонт две деонице на прузи Рума-Шабац-Доња Брасина-државна граница, и то: Петловача-Лешница (12 километара) и Лозница-Горња Ковиљача (11,3 километара), а ти радови омогућили би да путнички возови поново постану део свакодневице Лозничана. До пре 2004. у Лозницу и из ње могло се шинама, био је то спорији превоз него друмски, али се путовало, да би те године путнички возови престали да саобраћају због лошег стања пруге. Тако је Лозница век од првог доласка воза дочекала без путничких возова.

 Први пут воз стигао је у Лозницу  2. јуна 1910. Како је на стогодишњицу тог догађаја подсетио тадашњи члан Градског већа Јанко Алексић, на тај датум  указао је свештеник Милан Поповић једном од највећих лозничких документатора-енциклопедиста Миодрагу Миши Јовановићу. У летопису лозничке цркве забележене су речи учитеља Радуловића – “око три часа 20. маја 1910 (по старом календару или 2. јуна по новом) дошао је железнички воз у станицу Лозница први пут, и довезао ученице 7. и 8. разреда Женске гимназије из Београда”.

Пруга уског колосека од 76 сантиметара Шабац-Лозница трасирана је 1907, а њена изградња почела је годину дана касније. Дугачка 56,9 километара, грађена је за Подрински округ, а радове вредне тадашња два и по  милиона динара изводила су  домаћа предузећа. Остало је забележено да је  воз на овој релацији био увек пун путника и стоке и кретао се брзином од 20 километара на сат. Постојећа, данашња пруга датира из 1950. године када је изграђена и зграда железничке станице. 

Међутим, готово деценију и по није било путника у станичној чекаоници која, као и два  шалтера за продају карата, памти времена када је све врило од народа, сударања путних торби, када су шинобуси, па и прави путнички возови са “дизелкама” и два, три путничка вагона пролазили кроз Лозницу. Овде је почетком осамдесетих пролазило и по 12 вагона и било је тешко у Лозници наћи слободно место. Свакодневно је било четири до шест полазака у оба правца, а радиле су и два шалтера за продају карата. Препуна станица била је и оних деведесетих када је аутобуски саобраћај био редукован, а карта шинобусом (возом) била је далеко јефтинија. Често је у то време за путничке био прикачен и покоји теретни вагон у који су путници улазили, било је битно стићи  до жељеног места па кад нема друге, и на поду теретног вагона. Последњи путнички превоз био је средином септембра 2004. и од тада нема више шинобуса из Лознице. Од Шапца до Зворника иду само теретни возови који одлазе у Републику Српску, а дневно прође пет до шест теретних возова.

Да би се поново путовало, потребно је реновирати и станичну зграду која је под заштитом државе, али је минулих година поприлично начета зубом времена, оштећене фасаде, поломљених прозора, закатанчена чека боље дане. Део у коме раде железничари је у знатно бољем стању и сутра би могао да испрати прве путнике. Данашњи четрнаестогодишњаци у Лозници нису видели путнички воз, а ретко ко је, али негде другде, осетио атмосферу купеа, ритмичног клопарања точкова или ветар у коси док се нагиње кроз прозор вагона. Можда од јесени добију прилику за прво путовање по шинама. Видећемо, врло брзо. 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )