ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ – Траже нов колективни уговор 

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ – Траже нов колективни уговор 

Извршни одбор Полицијског синдиката Србије донео је одлуку да не прихвати предлог Министарства унутрашњих послова Републике Србије  о продужењу Посебног колективног уговора на шест месеци, већ траже да се потпише нов што је, како кажу, пракса и у другим министарствима и државним службама.

– Важност колективног уговора престаје у марту и ми смо против његовог продужења. Инсистирамо да се потпише нов у којем ће тачно бити дефинисана поједина права радника а не да се тумаче како коме одговара па да њихово остварење морамо да тражимо судским путем – каже Миодраг Антонић, члан Управног одбора Полицијског репрезентативног синдиката Србије и председник синдикалне групе у Лозници. 

Подсећа да је још увек важећи посебни колективни уговор потписан пре три године, али од стране само једног репрезентативног синдиката док је Полицијски синдикат Србије био против. Тражили су да се права полицијских службеника прошире анексом и да се  обједине са правима државних службеника који су у својим колективним уговорима имали већа права од полицијских службеника и припадника МУП – а.

– Нама не иде у прилог продужење уговора јер је у Скупштинску процедуру отишао предлог измена и допуна Закона о полицији са спорним одредбама везаним за радноправни статус. Формиран је Фонд солидарности који је предвидео давање помоћи уколико буде средстава и да послодавац одреди износ што ми не прихватамо. Продужење уговора нам се нуди, највероватније због тога да би се закон усвојио. Ми смо за нове преговоре  између два репрезентативна синдиката и послодавца и да нађемо  решења која би била прописана колективним уговором. Зна се да је то акт који даје већа права у односу на закон – истиче Антонић.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )