ОПШТА БОЛНИЦА ”ЛОЗНИЦА” – Још увек забрањене посете

ОПШТА БОЛНИЦА ”ЛОЗНИЦА” – Још увек забрањене посете

У лозничкој Општој болници посете пацијентима који се налазе на болничком лечењу  још увек нису дозвољене. Грипа  нема, али је број оболелих од инфекција сличних грипу у сталном порасту

На препоруку Завода за јавно здравље у Шапцу, у  лозничкој Општој болници су од  7. фебруара забрањене посете пацијентима који се налазе на болничком лечењу. Забрана је уведена због повећаног броја оболелих од респираторних инфекција сличних грипу како би се на тај начин спречило ширење код пацијената на болничком лечењу.

Како нам је рекао Небојша Софронић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Шапцу, препорука да се посете у болницама ограниче дата је у целом Мачванском округу.

– Вирус грипа тип Б и АХ1 доказан је на узорку који смо узели у Шапцу и исти такав постоји у целом округу. До када ће бити забране, зависи од кретања броја оболелих који је и даље у успону. Епидемија није проглашена зато што је интензитет оболевања на средњем нивоу – истиче Софронић.

Према подацима које смо добили из лозничког Дома здравља, у Лозници до сада није било случајева оболевања од грипа, али је у току прошле недеље оболелих од респираторних инфекција сличних грипу било 300, 52 мање него претходне. Међутим, то не значи да их неће бити више с обзиром да је од понедељка почело друго полугодиште у школама.

Од 1. јануара до данас у целој земљи све је више оболелих од инфекција сличних грипу. Према пристиглим пријавама Институту за јавно здравље Србије, до сада су потврђени случајеви грипа са територије Града Београда, Јужнобачког, Севернобачког, Сремског, Нишавског, Шумадијског, Мачванског, Златиборског, Севернобанатског, Средњебанатског, Колубарског и Поморавског округа.

С обзиром на карактеристике преноса вируса грипа, поред савета за јачање имунитета, из Дома здравља препоручују опште мере превенције, пре свега,  избегавање блиских контаката са оболелим особама, редовно прање руку и избегавање додиривања очију, носа и уста прљавим рукама, покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирном марамицом коју одмах после употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном, често проветравање просторија, избегавање боравка у затвореним просторима где се налази велики број људи, одржавање хигијене простора у коме се борави и ради. Треба избегавати и посете особама смештеним у геронтолошким центрима, у посету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избегавати близак контакт.

Уколико особа има благи облик болести, препоручује се изолација и нега код куће до опоравка, уз максимално ограничавање свих кућних и других контаката. Терапија подразумева мировање, надокнаду течности, употребу лекова за снижење повишене телесне температуре. Напомињу да антивирусне лекове треба користити само по препоруци лекара и не узимати антибиотике јер они  нису делотворни у лечењу ове болести. Помоћ лекара обавезно затражити ако дође до погоршања клиничке слике болести.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )