ЛОЗНИЦА И ЕВРОПСКИ ВОЛОНТЕРСКИ СЕРВИС – Припреме за акредитацију

ЛОЗНИЦА И ЕВРОПСКИ ВОЛОНТЕРСКИ СЕРВИС – Припреме за акредитацију

Национална асоцијација канцеларија за младе (НА КЗМ) приредила је у Врњачкој Бањи тродневну обуку координатора за писање предлога пројеката за међународне дародавце. Обука је спроведена у оквиру програма “Оснаживање канцеларија за младе” који спроводи НА КЗМ, а финансира Министарство омладине и спорта Србије.

– Досад нисмо учествовали на оваквој обуци и заиста ће нам користити јер ће наша Канцеларија за младе ове године покренути поступак акредитације за Европски волонтерски сервис (ЕВС) након чега ћемо добити статус организације оспособљене за пријем страних волонтера на период од два до 12 месеци. Они би били укључени у рад КЗМ кроз волонтерске акције и неформално образовање што би нам много значило у размени искустава и низу активности, а посебно би вредно било то што бисмо били тек трећа акредитована организација у Србији која може да угости међународне волонтере – каже Бојан Лучић, координатор КЗМ.

Према његовим речима, Лозница би у овом тренутку могла да прими два волонтера, а сав трошак, од превоза до смештаја, исхране и џепарца, сносила би Европска унија па град то не би коштало ни динара. Статус акредитоване организације за примање волонтера изузетно је значајан за развој лозничке КЗМ јер би јој отворио велики број могућности са спровођење међукултуралних пројеката и повећање покретљивости младих нашег краја. ЕВС програм омогућава младима између 17 и 30 година да се укључе у добровољни рад у земљама Европе и света уз новчану подршку организацијама које примају волонтере из других држава, али и упућују своје  у иностранство. Више од стотину хиљада младих учествовало је током последњих неколико година у међународним волонтерским активностима кроз ЕВС.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )