ПРОСЛАВИЛИ ДАН ДРЖАВНОСТИ – У знаку јубилеја

ПРОСЛАВИЛИ ДАН ДРЖАВНОСТИ – У знаку јубилеја

Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године – Друштво Лозница, обележило је данас у Дому пензионера крсну славу Сретење господње. Поред чланова и поштовалаца друштва, свечаном сечењу славског колача присуствовали су и гости из Црне Горе, представници Удружења Бјелопавлића „Бјели Павле“ из Даниловграда са којим Лозничани негују пријатељске односе. У име градске управе славу је честитао Милан Веселиновић, члан Градског већа, који је поручио да Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова помаже свима да боље упознају своју историју.

– Често смо спремни да кажемо будућност је важнија, али онај ко не зна своју историју не може градити ни добру будућност. Лепо је сетити се свих људи који су се у веома тешким условима борили за оно у чему ми данас уживамо, пре свега за слободу, писменост и културу, све оно што нас чини народом. Данас је и празник државности и зато треба бити захвалан овим људима који се труде и волонтерски раде на очувању наше традиције – рекао је Веселиновић.

Драгутин Ђукановић, председник Удружења, рекао је да је ово година у којој обележавају и 25 година од оснивања подружнице у Лозници.

– Пре пола века основано је Друштво и почела да се слави крсна слава Сретење господње. Огранак у нашем граду настао је пре четврт века и тај јубилеј обележавамо под слоганом  Будимо достојни преци да бисмо били часни потомци – поручио је Ђукановић подсетивши да с поносом славе и осам стотина и једну годину државности, као и 214 година од подизања Првог српског устанка.

У име гостију из Даниловграда, славу је честитао Огњен Јововић, председник друштва „Бјели Павле“, подсетивши да веза са Лозницом постоји још од времена попа Јована Бошковића, који се пред Први светски рат налазио у подрињском крају.

– Одазвали смо се позиву наших пријатеља из лозничког удружења и КУД „Караџић“ са којима смо успоставили сарадњу пре две године. Спојио нас је наш предак поп Јован Бошковић, који је стицајем околности дошао у Лозницу и оставио трага у том крају у веме Великог рата. Филм Зорана Грујића „Ратне цртице“ нас је повезао уз проту Јована и ми смо организовали премијеру у Даниловграду. Потом смо били гости на Вуковом сабору у Тршићу, а сада смо опет међу својима – рекао је Јововић.

Уз ломљење славског колача, организован је ручак и дружење уз пригодан програм.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )