ГДЕ ЋЕ  ЦИЈАНИДНА СО ИЗ ФАКА? – Бурад са опасним отпадом мора из хале

ГДЕ ЋЕ  ЦИЈАНИДНА СО ИЗ ФАКА? – Бурад са опасним отпадом мора из хале

 

Због тога што власник хале у којој се налазе није продужио закуп, бурад пуна цијанидне соли морају бити премештена на друго место. Извршни директор ФАК-а Дејан Којић о томе је обавестио ресорно министратсво и градску власт без којих тај посао не може бити урађен јер се ради о опасном отпаду

Нешто више од 400 металних буради у којима се налази око 75 тона цијанидне соли мора бити измештено из хале некадашње фабрике аутотракторских кочница (ФАК) у којој је ускладиштено последњих осам година. Власник хале жели да је користи па ФАК-у није продужио даљи закуп, али је проблем што је то опасан отпад и бурад не може бити тек тако склоњена на друго место.

– Објекат у коме су смештена бурад продат је у извршном поступку и имали смо уговор о закупу хале. Међутим, власник халу хоће да користи и није нам продужен закуп који је истекао последњег дана јануара. Због тога морам хитно да нађем решење где сместити бурад. О томе сам ове седмице обавестио Министарство заштите животне средине, надлежну инспекцију  и градску власт да ми помогну око измештања буради. То може да се уради само под контролом надлежних служби и без њиховог учешћа ништа неће бити предузимано. Најбоље би било наставити пројекат у коме су била обезбеђена средства 2009. да се цијанидна со измести из Лознице. Измештање буради је сложено и скупо, то није обичан транспорт, да оду у Немачку потребно је око 300-400.000 евра, а  ускладиштена код Београда око 60 до 70 хиљада евра, али тај новац немају ни ФАК ни град и неопходна је подршка државе – објашњава нову ситуацију Дејан Којић, извршни директор ФАК-а који је активно привредно друштво, али нема запослених.

Подсетимо, цијанидна со коришћена је током производње и до 1991. прављена у ФАК-у. Годинама се у фабричком кругу на отвореном налазила гомила од стотинак пластичних буради, од којих су многа била отворена, поломљена, па  се цијанидна со на киши и снегу растварала и загађивала земљиште.  Пре осам година је у оквиру акције “Очистимо Србију”  ова материја препакована у нову пластичну, а касније металну бурад и ускладиштена у оближњу халу док се не одради документација за транспорт ван Лознице.  Према инспекцијским надзорима, у кругу ФАК-а налази се 75 тона отпада од цијанидне соли, упаковане у металну бурад, а према допису Министарство енергетике од пре неколико година  у ФАК-у се “налази отпад од цијанидне соли за који је утврђено да има карактер опасног отпада јер представља опасност за водене организме, штетан је ако се гута и надражујући ако је у директном контакту са кожом”. Због тога је Републичка инспекција за заштиту животне средине наложила да  се магацин у коме је  овај отпад обезбеди од неовлашћених лица која би нелегалним и неусловним руковањем могла угрозити животну средину. Претходних година град је тражио од ресорних министарстава помоћ у решавању овог еколошког проблема, било је обећања надлежних, али бурад се нису макла из круга фабрике.

Сада ће морати да оду бар из простора у коме су већ скоро десет година, а где и како, мораће да кажу и у томе учествују надлежни органи. Најбоље би било да се новонастала ситуација искористи за дефинитивно уклањање цијанидне соли са територије Лознице, а ако је могуће и из Србије.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )