Обука посредника у решавању спорова – БЕЗ СУДСКИХ ТРОШКОВА

Обука посредника у решавању спорова – БЕЗ СУДСКИХ ТРОШКОВА

У организацији београдског Центра за конструктивно решавање сукоба недавно је у Образовно-културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу одржана  тродневна обука   посредника, односно медијатора, у решавању спорова вансудским путем.

Медијација је вансудско решавање спорова, њена предност у односу на судске спорове је што је изузетно ефикасна, завршава се у року од два месеца, економски је повољнија јер кошта од два до десет одсто у односу на судски спор. Захваљујући медијацији долази се до решења којим су обе стране задовољне, нема победника а може се  применити у свим парничним породичним и привредним споровима. Поступак медијације могу покренути заинтересоване стране пре и у току судског спора а иницијатор може да буде и судија. 

Овај вид вансудског решавања спорова у нашој земљи примењује се од 2005. године, али активније се кренуло са применом од пре седам година. До сада је при Министарству правде регистровано 400 медијатора док их из Лознице има троје.

– Лозница је једна од првих локалних самоуправа која ће имати Центар за медијацију, покушаћемо да померимо систем решавања спорова са судског на алтернативни начин. О буком ће се добити довољан број медијатора који ће  моћи да помогну грађанима и привреди у граду. Канцеларија за медијацију у којој ће  бити два или три медијатора који ће проћи ову обуку,  налазиће се при Одељењу  за друштвене делатности  – каже Милорад Марковић, заменик начелника градске управе .

Услуге посредника ће највероватније бити бесплатне а у плану је састављање протокола о сарадњи са Основним судом у Лозници како би предмете где су повериоци или дужници локална јавна предузећа пребацили на медијацију. У Лозници су, иначе до сада регистрована три медијатора.

Милена Тадировић, специјалиста породичне медијације, која је водила обуку у Тршићу, истакла је да је у питању основна обука за медијаторе  који ће после завршетка комплетне обуке имати могућност да стекну лиценцу за самосталне медијаторе.

  По први пут смо на иницијативу локалне заједнице дошли да обучимо групу медијатора  с обзиром да је Лозница отворила Центар за медијацију у оквиру локалне самоуправе јер жели да има  што већи број обучених медијатора. Да би неко био медијатор, треба да има седми степен стручне спреме или основне трогодишње студије, да имају основну обуку, да нису осуђивани. После завршене обуке треба да поднесу одређене документе и да добију лиценцу најпре на две а касније на пет година. Услов да би се обновила је да се медијатор и даље стручно усавршава и то минимум десет часова у одређеној области, рецимо, привредних и породичних спорова – истакла је Тадировићева.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )