УЗ ПОДРШКУ ГРАДА – Десет година лозничког “Сунца”

УЗ ПОДРШКУ ГРАДА – Десет година лозничког “Сунца”

Локална самоуправа од отварања дневног боравка “Сунце” финансира трошкове његовог рада, а тако ће наставити и убудуће, каже помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Гордана Павловић Котуровић, председница Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју “Сунце”, каже да је добро што је град омогућио постојање оваквог боравка, али да би било још боље да је у међувремену повећана његова квадратура

Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју,  симболичног назива, “Сунце”, отворен је у Лозници пре тачно десет година. Адаптацију и опремање простора од око 80 квадрата тада је финансирала локална самоуправа са више од милион динара. Данас “Сунце” има 18 корисника, а као и на почетку његов рад  финансира град.

Према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, пре једне деценије сређен је простор предвиђен за 15 корисника са циљем да се помогне деци  са сметњама у развоју да се социјализују и активније испуне своје време, а са друге стране и родитељима, да обаве неке послове док су им деца на сигурном, у боравку.

– Просторије су у власништву града, а посебним уговором уступљене су Центру за социјални рад. Услугу тренутно користи осамнаесторо деце и младих, 12 дечака и шест девојчица. Ова услуга се у потпуности финансира из буџета града, плате и превоз запослених, трошкове струје, грејања и осталог. Просечно се  годишње за “Сунце” у зависности од потреба, издваја 2,3 до 2,8  милиона тако да смо за деценију његовог постојања издвојили око 20 милиона динара. Подршка града неће изостати ни убудуће и у нашој је стратегији да о тој популацији водимо рачуна – каже он.

Гордана Павловић Котуровић, председница Удружења за особе са сметњама у развоју “Сунце”, које постоји од 1984. године, каже да је добро што је град омогућио постојање оваквог боравка, али да би било још боље да је у минулој деценији повећана његова квадратура. Наиме, одмах по отварању просторија које је уступио тадашњи Г-17 плус било је јасно да 80 квадрата није баш сасвим довољно с обзиром на потребе. Удружење је тражило проширење на суседне просторије, али се то до данас није догодило.

– Било је говора да се боравак  прошири у део где су страначке просторије СПО и ДСС, добило би се малтене још једна постојећа квадратура, али то није урађено. То је и даље актуелан захтев, а имам иницијативу да за дневни боравак град обезбеди плац на коме би уз помоћ  добротвора била саграђена кућа са двориштем. Деца би имала већи простор и могућности за више активности. Сада их је у “Сунцу” осамнаесторо, а од њих је 70 одсто пунолетних, одраслих, њима требају неке радионице, неки рад, али у овом простору то не може да се омогући. Отварање боравка било је и јесте значајно,  сва деца која су дошла нису га напустила, што је битно јер значи да им се свиђа. Било би добро да добијемо подршку за проширење постојећег простора или ако буде могуће да буде урађена та кућа – објашњава она и подсећа да су отварање боравка тражили и раније и тек је градоначелник Видоје Петровић показао разумевање и омогућио да се то реализује.

Директор лозничког Центра за социјални рад Владимир Петровић каже да овакву услугу социјалне заштите организоване у оквиру установе  има ретко која локална самоуправа, а Лозница је у овогодишњем буџету за дневни боравак предвидела четири милиона динара.

– У боравку  раде три стручна лица, дефектолога, и овај број запослених тренутно сасвим одговара  броју корисника. Они имају задовољавајуће услове и испуњени су сви такозвани структурални захтеви за пружање овакве услуге. Комплетан рад  “Сунца” финансира град, а прошле године смо новцем локалне самоуправе окречили просторије, набавили нека дидактичка средства за рад, тако да смо допринели да деца бораве у још лепшем амбијенту. Евентуално проширење просторија је у домену локалне самоуправе, али  оно не би подразумевало само нове квадрате већ и опремање тог простора, стварање неопходних услова за боравак и рад спрам потреба корисника – објашњава он.

“Сунце” је отворено сваког радног дана, од 7 до 15 сати, налази се у ламелама у близини ЕД Лозница и у њему деца бесплатно бораве.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )