ЈКП “ПАРКИНГ-СЕРВИС” – Мањак места – вишак безобразлука

ЈКП “ПАРКИНГ-СЕРВИС” – Мањак места – вишак безобразлука

 

Свако пето возило у ужем градском подручју непрописно је паркирано на зеленим површинама, тротоарима, а један од начина спречавања је и постављање физичких баријера – препрека. Од све наплате, 97 одсто је  путем СМС, кажу у предузећу

Паркирана возила на тротоарима свакодневна су слика у граду па пешаци често морају да силазе на коловоз јер не могу другачије да прођу. Град са више од 30 хиљада регистрованих возила има око 900 паркинг-места обухваћених наплатом, недовољно за све четворочкаше, а возачи неће да плате паркирање него  возила остављају и по парковима и другим местима где то није предвиђено.

Да би проблем колико-толико био решен, или бар ублажен, неопходно је утврдити ко мора, треба, може, а ко не треба и не сме да се паркира у предвиђеним паркинг-зонама,  наводи у свом плану за ову годину ЈКП “Паркинг-сервис”.

Пaук најбољи али и најскупљи

Према речима в. Д. директора Момира Матића, у две зоне су возачима на располагању 903 паркинг-места, у првој, “црвеној”, у ужем центру града, 160, а другој, “плавој”, 743 места. Све више је моторних возила па и потребе за паркиралиштима, али се не могу све зелене површине претворити у паркинг.

– Преостаје рационализација и што боље искоришћење постојећег паркинга са једне и са друге стране систем санкционисања, да они који учествују у заштити мирујућег саобраћаја и завођења комуналног  реда, односно комунална и саобраћајна полиција,  у тој области  ураде свој део посла. Трећа могућност је увођење паука, о коме се прича годинама, али је то скупо решење. Људи гледају да уколико могу избегну плаћање паркирања и онда остављају возила по зеленим површинама у блоковима што ствара проблеме. Највећи захтеви за паркирање су у центру града где су углавном установе и институције, а наш човек хоће колима да дође што ближе месту где иде па имамо много возила у центру. Размишљамо да унутар “црвене” направимо екстра зону у строгом центру града, где ће паркирање бити органичено, сат до највише два и ту идеју покушаћемо да реализујемо. Требало би проширити “црвену зону”, да у њу пређу три улица из “плаве”, а то би биле Жикице Јовановића, Саве Ковачевића и Мике Борисављевића. Иначе, како је утврђено, свако пето возило у ужем градском подручју непрописно је паркирано на зеленим површинама, тротоарима и то треба решити. Један од начина је и постављање физичких баријера – препрека, а ова мера спречава непрописно паркирање до 22 одсто у односу на претходно стање, према студији рађеној на новосадском факултету Техничких наука, првенствено у улицама Војводе Мишића, Жикице Јовановића и Карађорђевој – објашњава Матић.

Јавна гаража на чекању

Предузеће се припрема и за нова паркиралишта која би требало да буду урађена у Улици Светог Саве и Булевару Доситеја Обрадовића чија је реконструкција најављена, као и у Улици Слободана Пенезића, а најпре би требало да уреди тридесетак паркинг-места на зеленој пијаци. Према Матићевим речима, на пијаци су постављени боксови на делу кванташа што отвара могућност да се ту уреди паркинг, али је претходно потребно одређени “правни недостатак” папиролошки средити  због добијања одговарајућих сагласности.

– Идеја је наставити и изградњу блоковских паркинга и то између улица Жикице Јовановића, Карађорђеве и Учитељске улице, на почетку Вере Благојевића Ф9,  између улица Драгољуба Поповића, Светог Саве и Трга Вука Караџића, код Соколане, и створити услове да се асфалтира паркинг у Гимназијској и Максима Горког. Што се тиче евентуалне изградње јавне гараже, потребно је стратешко јавно-приватно  партнерство, партнер се тражи, било је неких разговора и настављају се активности.  Проблем је наплата од власника возила који су ван граница Србије, углавном из Републике Српске и иностранства. Нађено је привремено решење које даје резултате. Ангажована је агенција из иностранства за наплату доплатних карата, а новосадски паркинг-сервис већ тако функционише. Имамо проблем са возачима који не би да плаћају паркирање и велики број ургенција за доплатне карте. Формирали смо комисију да бисмо спречили злоупотребе и она  по приговору грађана разматра њихове жалбе и утврђује оправданост. Иначе, од све наплате 97 одсто је путем СМС  – каже он.

Цене

“Паркинг-сервис” је повећао прошле године цене паркирања за 20 одсто у свим зонама. Сат времена паркирања у првој зони је 46 динара, а у другој 30 динара. Цена дневне карте је 144 динара, док универзална паркинг-карта за све зоне кошта 1.920 динара. У цену је урачунат ПДВ, а од 2009. и оснивања предузећа то је прва промена ценовника.

Т.М.С

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )