ЗА ЖИВОТ БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА – Апликација ”Оставите цигарете”

ЗА ЖИВОТ БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА – Апликација ”Оставите цигарете”

Изложеност дуванском диму узрок је бројних озбиљних болести, као што су рак плућа, инфаркт миокарда, мождани удар, срчана смрт, настанак и погоршање астме и других обољења дисајних органа. Лекари упозоравају да не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму, па ефикасна заштита подразумева његову потпуну забрану у сваком затвореном јавном и радном простору.  Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и имају чешће јаче астматичне нападе.

Др Дарко Тешмановић, начелник Патронажне службе у лозничком Дому здравља „Др Миленко Марин“, Жељко Ковачевић, главни  програмер, и Соња Стоичевски, графичка дизајнерка,  осмислили су и направили апликацију “Оставите цигарете“, која се може инсталирати са Google plaу store, прву такве врсте у нашој земљи.

– Апликација је урађена по угледу на стране а ми смо је прилагодили нашим условима. Састоји се од осам целина, свако поглавље упућено је одређеним групама корисника који желе да крену у поступак одвикавања од пушења. Најбитнија је седма ставка – одвикавање од пушења где је понуђено да свако са самим собом склопи уговор да почиње са одвикавањем, препоручена је здрава исхрана у том процесу, доста течости, физичка активност.  Наведени  су симптоми који се јављају у том почетном периоду, разлози за њихово јављање и шта треба да учине да би помогли себи како би их смањили. Жудња за цигаретом обично нестаје за неколико минута и постоји систем подршке који ће одвратити пажњу и одржати мотивацију. Треба  бити упоран и на крају наградити себе, односно купити себи поклон за новац који је уштеђен. Урађена је и тзв. сметалица да би се критична три прва минута лакше пребродила – рекао је он.

У посебном делу наведено је да електронске цигарете нису начин за остављање пушења, већ покушај дуванске индустрије да се на друге начине и даље уноси никотин само не класичним путем. Такође је наведена и фармаколошка потпора код одвикавања, која укључује никотинску терапију и неникотинска фармаколошка средства.

Треба нагласити да поред свих опасности које са собом доноси коришћење дувана, постоји и тзв. трећи дим. У питању су штетни састојци који се током времена скупљају у простору где се пушило, аутомобилу, просторијама, тепиху, завесама, на намештају…

–  Деца, труднице и непушачи  који све то додирују на тај начин примају и додатну количину штетних материја. Велики проблем имају и радници у угоститељским објектима у којима се пуши, изложни су великим количинама штетних супстанци тако да се надамо да ће кроз скупштинску процедуру проћи закон о потпуној забрани пушења у јавним објектима. Поред тога, у испитивањима која су спореведена, трећина испитаника тврди да је изложена диму и на радном месту где то не би смело да се деси, што значи да треба појачати контролне механизме како би се испоштовали закони који су већ усвојени – каже Тешмановић.

Он је наглашава да апликација није довољна да би се неко одвикао од пушења, већ би требало најпре тражити савет од изабраног лекара, или доћи у Саветовалиште за одвикавање од пушења које је још пре двадесет година отворено у оквиру Превентивне службе Дому здравља. 

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )