ДАНАС У БЕОГРАДУ – Уручене Вукове награде за 2017. годину

ДАНАС У БЕОГРАДУ – Уручене Вукове награде за 2017. годину

У Председништву Србије у Београду данас су уручене Вукове награде за 2017. годину, које 54. пут додељује Културно-просветна заједница Србије за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и на свесрпском културном простору. Међу добитницима је и лознички сликар Драган Бартула, а лауреати су и сликар и графичар Боривој Попржан из Новог Сада, диригент и управник Народног позоришта у Београду Дејан Савић, књижевник Јовиша М. Славковић (Гуча) и новинар РТС-а Бранко Станковић (Београд). Ово престижно прузнање добили су још и привредник и мецена културе Бранислав Баћовић (Београд), музеолог Никола Гогић (Ужице), Дечји културни центар Београд, музеолог Драган Драшковић (Краљево), културни посленик Драган Којић (Нови Сад), док је Изузетна Вукова награда припала Богословији Светог Кирила и Методија из Призрена, Галерији Матице српске (Нови Сад) и примадони Милки Стојановић.

На свечаном уручењу награда добитнике је поздравио министар културе и информисања Владан Вукосављевић истичући да су вредни посленици културе добили признање које сведочи да је њихов рад препознат и вреднован високим Вуковим именом. Како су пренели београдски медији, Вукосављевић је рекао да је Вуков рад био и да је и данас изложен критикама, али да не можемо знати где би нас река историје одвела да није било њега. Министар је нагласио да је Вук подарио јасан и разумљив језик читавом културном простору од Драча до Сент Андреје, Темишвара и Трста и да је данас наш задатак да чувамо српски језик и српско писмо.

Свечаности су присуствовали и председница Народне скупштине Маја Гојковић, представници министарстава културе, просвете и рада, Града Београда, покрајинског секретаријата за културу, установа културе, науке и просвете и верских заједница. 

Л.Н.

Фото: Р. Каришић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )