САРАДЊА ДУГА ПЕТ ГОДИНА – Успешно лечење спортских повреда

САРАДЊА ДУГА ПЕТ ГОДИНА – Успешно лечење спортских повреда

Сарадња између Клиничког центра за ортопедију и трауматологију у Новом Саду и Специјалне болнице за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи која траје већ пет година,  показује изузетно добре резултате, скраћено је време чекања на прегледе и хируршке захвате за пацијенте који долазе са овог подручја. Према речима, проф. др Мирослава Миланкова, специјалисте спортске трауматологије у Клиничком центру, сарадња две установе протекла је без икаквих проблема у комуникацији, на Клиници се обавља хируршки део, а рехабилитација и враћање пуне спортске активности се одвијају у Бањи Ковиљачи. То се односи и на пацијенте којима су уграђене протезе кука или колена.

– Наша сарадња се не односи само на спортске повреде већ и на лечење ортопедских болесника, односно, дегенеративних обољења која су везана за старост пацијената. Представља ми велико задовољство да овде долазим и сарађујем са људима који годинама одржавају систем рада у овој установи на највишем нивоу – каже он. 

Како истиче др Зоран Грујић, специјалиста физијатар у Специјалној болници, захваљујући сарадњи са  др Миланковим,  на најбољи начин је решен  приступ првенствено проблему спортских повреда и начину њихових решавања.

– На срећу, највише тих повреда је лакше природе и решава се неоперативно, применом физикалних терапија, али ако је неопходно хирушко лечење, онда су и пацијенти а и лекари наше установе привилеговани што професор обавља преглед у нашој установи и што се захваљујући томе, благовремено поставља права дијагноза. Такође, највећи број пацијената у бањи је са дегенеративним реуматским променама, односно артрозом, окоштавањем првенствено носећих зглобова кукова, и колена а ту је искуство др Миланкова непроцењиво – каже Грујић.

Иначе, др Миланков се врло успешно бави оперативним лечењем стања после расцепа предњег укрштеног лигамента колена, релативно честе повреде типичне углавном за фудбалере и то посебном техником познатом као артоскопија, без класичног хируршког реза, што је значајно допринело бржем и ефикаснијем опоравку спортиста. 

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )