СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ БАЊА КОВИЉАЧА – Неоперативно лечење сколиозе

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ БАЊА КОВИЉАЧА – Неоперативно лечење сколиозе

Од марта ове године на Дечјем одељењу Специјалне болнице у Бањи Ковиљачи долазиће као консултант једном месечно др Мина Јелачић, стручњак за неоперативно лечење сколиозе. Шрот метода коју примењује др Јелачић у свету је показала изузетне резултате у лечењу идиопатских сколиоза а њена жеља је, како каже, да ова метода постане доступна сваком детету у нашој земљи које има проблем са деформитетом кичменог стуба

Специјална болница „Бања Ковиљача“ једина је установа у нашој земљи и окружењу која већ скоро тридесет година има посебно одељење за рехабилитацију деце. За рад са децом задужен је посебно обучен рехабилитациони тим и како кажу у овој установи,  води се рачуна о свим сегментима рада. Велики значај придаје се доласку консултаната професора  Медицинског факултета, Института за мајку и дете, Универзитетске дечје клинике у Београду, Института за ортопедско хируршке болести „Бањица“, Реуматолошке клинике, Клинике за неурологију и психијатрију за децу и омладину.

Нова метода лечења деформитета кичме

Од марта месеца нови консултант биће др Мина Јелачић из Новог Сада стручњак за неоперативно лечење сколиозе са којом је ова установа започела сарадњу још пре четири године.

– Захваљујући др Јелачић, обучили смо пет физиотерапеута и лекара супспецијалиста дечје физијатрије. У овом периоду смо веома успешно лечили 270 малишана, децу пратимо све до краја раста, долазе нам два-три пута годишње у трајању од три до четири недеље у зависности од узраста и степена кривине кичме. Др Јелачић нас је све обучила, пренела на нас своја велика знања и искуства. Од марта настављамо сарадњу са њом,  долазиће као консултант, прегледаће децу и радити контролу мидера – рекла је др Божана Марковић, начелница Дечјег одељења, на конференцији за штампу одржаној у овој установи поводом представљања др Јелачић.

Како је речено, др Јелачић је после завршеног Медицинског факултета у Новом Саду била на стручном усавршавању у Барселони из области неоперативног лечења деформитета кичменог стуба где је под менторством једног од највећих стручњака из ове области др Мануела Рига стекла дозволу за примену шрот методе у раду са пацијентима као и дозволу за израду корективних мидера према посебним принципима. По повратку у Србију почела је да примењује стечена знања а уписује и докторске студије из клиничке медицине а затим и специјалистичке студије из физикалне медицине и рехабилитације.

– Деформитети кичменог стуба, сколиоза и кифоза, код деце су нажалост све чешћи. Шрот метода је за наше просторе можда нова, али је у питању стара метода коју је Катарина Шрот, која је и сама боловала од ове болести,  осмислила и почела да примењује пре скоро сто година. У свету је показала изузетно добре резултате у лечењу  идиопатских сколиоза. Упознавши ову методу моја жеља је била да је донесем у Србију, да почне да се примењује у нашим установама и да постане доступна сваком детету које има проблем са деформитетом кичменог стуба. У Бањи Ковиљачи су увидели квалитет методе, организована су и предавања којима су присуствовали и лекари и физиотерапеути што је допринело ширењу свести о томе да постоји терапија која даје значајно боље резултате лечења у односу на наше стандардне процедуре – рекла је Јелачићева.

Велико интересовање пацијената

Како је рекла, шрот метода подразумева постављање пацијента у корективни положај при чему се раде вежбе јачања док се тај положај одржава, дакле, не раде се вежбе по групама мишића, изоловано као при стандардним процедурама. Вежбе укључују и посебан механизам дисања тзв. ротационо дисање, циљ је да пацијент у току вежбе направи покрете грудног коша који су супротни од онога што диктира његова сколиоза.

– Веома значајан елемент вежби је промена костуралне шеме, дете које има сколиозу није свесно да је његов положај неправилан и када га поставимо у корективни положај има осећај да стоји криво, не доживљва га као да је нормалан. Кроз шрот вежбе сколиотична шема се мења коригованом која омогућава детету да у одређеној мери задржи бољи положај у односу на његову класичну сколиотичну структуру и тиме се ефекат вежбе продужава. Дете постаје свесно шта је правилно а шта не – истакла је она, додајући да су у Специјаланој болници почели са озбиљном терапијом сколиозе у смислу организације, простора и организовања групних вежби. Веома је важно да су терапеути најпре имали период у којем су кроз индивидулани рад са пацијентима стекли довољно искуства и припреме за групне вежбе које би требало ускоро да се раде у Бањи Ковиљачи.

Према речима др Александра Јокића, директора ове установе, када је започета сарадња са  др Јелачић, примећено је да много више деце са тим проблемом долазе на терапије у ову болницу. Ове зиме радило се и у другој смени што се никада пре није дешавало.

– Интересовање је велико, размишљамо да део Дечјег одељења, приземље виле “Херцеговина”, претворимо у посебну просторију где ће се радити вежбе по шрот методи. Сколиоза је специфична, јавља се најчешће код девојчица у пубертету, зато и желимо да их издвојимо. Размишљамо и корак даље, да се овде одржавају курсеви и предавања и надамо се да ћемо најкасније за две године са др Јелачић и др Ригом  моћи да направимо летње и зимске кампове за обуку тих вежби и контролу деце – истакао је Јокић.

Др Мина Јелачић ће од марта долазити у Специјалну болницу најпре једном месечно а  касније и чешће, зависно од броја пацијената. 

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )