У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Новинар Кићовић добио своју улицу

У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Новинар Кићовић добио своју улицу

Три године после смрти, Божидар Кићовић Кића, доајен спортског новинарства и познати шахиста из Лознице, добио је улицу са својим именом. Локални парламент прошле године усвојио је предлог да се по легенди о чијим успесима се и данас прича и пише, зове једна улица у Лозничком Пољу, а адресна табла званично је постављена у суботу. Ово је уједно и прва која ће носити име по једном новинару.

Кићовић је био мајсторски кандидат, играо за лознички шах клуб, а сениорски првак Србије постао 1955. године. У каријери је победио шест државних првака Југославије, али оно о чему се и после 60 година прича у шаховским круговима, јесте његов победоносни меч против Гезе Форинтоша, тадашњег првака Мађарске. Од 1951. године посветио се спортском новинарству и постао легенда Подриња, Србије и бивше Југославије радећи као дописник “Спорта”. Више од три деценије провео је у Радио “Подрињу”, где је реализовао 600 радио-преноса и покренуо култну емисију “Спорт-музика-спорт”, коју је водио близу 500 пута. Први је новинар ван Београда који је од Удружења спортских новинара Београда добио Златну повељу за животно дело, а у 60 година дугој каријери добио је и друга признања, од Сребрне плакете Фудбалског савеза Југославије, Златне плакете Шаховског савеза Југославије, три Златне плакете Југословенског спортског листа “Спорт”, до Златног пера Фудбалског савеза Србије. Као најтрофејнији новинар у старој Југославији у пензији је званично био од 1998. године, али је као дописник остао активан и после тога. Преминуо је 22. априла 2014. године у Лозници, где је и сахрањен.

Поред улице, која од прошлог викенда носи Божино име, по њему је назван и фудбалски терен у оквиру етно-села “Сунчана река”, у знак сећања на велико пријатељство са Зораном Мирковићем, власником комплекса.

Божидар Кићовић је био и први уредник спортске рубрике у Лозничким новостима.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )