У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Обележавају век и по постојања

У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Обележавају век и по постојања

Библиотека Вуковог завичаја ове године прославља век и по постојања и по речима директорке Мирјане Пејак, тај значајан јубилеј биће обележен бројним програмима.

– Овакав историјски континуитет  заслужује да га достојно и достојанствено обележимо. Оволико трајање доказ је да култура и књига могу да преживе и ратове, и немаштине, и да српски народ чува и традицију и културу. Основана 1868. године, као једна од секција Културно-просветног друштва “Подрињска слога”, Библиотека Вуковог завичаја једна је од најстаријих културних установа у западној Србији. Прота Игњат Васић, занимљива историјска личност, оснивач је наше установе, а ми смо му се, у извесној мери, одужили објављујући две књиге – репринте његових “Дневника” – каже директорка.

Она подсећа да је прота Васић поклонио плац за изградњу тадашњег “читалишта”, а камен темељац положио будући краљ Србије Милан Обреновић, иначе потомак војводе Анте Богићевића. Од библиотеке која је у то доба располагала са 500 књига и двадесетак домаћих и страних часописа, настала је, иако два пута уништавана у ратовима, модерна библиотека, са два библиотечка огранка и са око 80.000 књига.

– У овој години планирамо да пригодним акцијама, од књижевних и историјских вечери, до поклона за најактивније читаоце и посетиоце наших културних садржаја, подсетимо суграђане на личност и дело проте Игњата Васића, али и свих знаменитих земљака, од Вука Караџића, чије име са поносом носимо, до наших савременика. У том контексту, настављамо неговање завичајне ноте, као што смо чинили и прошле године, и што се показало не само као локал-патриотизам, већ пре као подсећање на чињеницу да је овај крај изнедрио многе значајне културне ствараоце и да их не смемо заборавити – истиче Пејакова.

Установа ће наставити тенденцију приближавања писане речи и културног стваралаштва и ван читаоница, јер како каже Пејакова, код суграђана постоји заинтересованост за књигу, тако да планирају посете не само обдаништима и школским учионицама, већ и сеоским домовима културе, али и туристичким објектима. Такође, наставиће и развој своје издавачке делатности. Мирјана Пејак наглашава и одличну сарадњу са локалном самоуправом, подсећајући да је залагањем градоначелника Видоја Петровића и средствима из НИП-а, пре десет година надограђен и потпуно адаптиран објекат у Лозници, као и да ће ове године решити проблем неадекватног простора библиотечког огранка у Бањи Ковиљачи. Ни ове године неће подизати цену уписа, и наставиће са акцијама бесплатног учлањења, јер императив којим се руководе и јесте популаризација писмености, књиге и читања. 

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )