КОШАРКАШКИ ТРЕНЕР ЖЕЉКО ВАСИЉЕВИЋ ОДРЖАО НИЗ ПРЕДАВАЊА У БРАЗИЛУ – Српски систем за Бразилце

КОШАРКАШКИ ТРЕНЕР ЖЕЉКО ВАСИЉЕВИЋ ОДРЖАО НИЗ ПРЕДАВАЊА У БРАЗИЛУ – Српски систем за Бразилце

Бразилци имају боље физичке предиспозиције, али заостају за српским кошаркашима на тактичком и посебно на техничком плану. То се у будућности може променити, уколико њихов Кошаркашки савез почне да примењује српски систем рада, а велики су изгледи да се то догоди. Кошаркашки тренер и инструктор за обуку ФИБЕ Лозничанин Жељко Васиљевић боравио је овог месеца у Бразилу где је на такозваној кошаркашкој клиници одржао шест предавања бразилским, али и тренерима из још неколико околних држава.

– Услови за рад били су заиста одлични, требало је да одржим четири, али су ме замолили за још два предавања, а радило се и са млађим категоријама бразилских репрезентација. Поред мене било је и тренера из САД и Аргентине, а предавањима је присуствовало 650 тренера из Бразила и окружења, као и 150 дечака и девојчица из Баура, места са око 450 хиљада становника. Присуствовали смо и финалу купа њихове Прве дивизије и састали се са председником тамошњег савеза – каже Васиљевић, иначе, тренер кошаркаша Лознице.

Бразилски систем рада умногоме је другачији од нашег и на знатно је нижем нивоу, што се најбоље види на паркету. Они са сениорима тренирају највише пет пута седмично, не знају шта значи имати два тренинга дневно, функционери савеза немају програмске задатке и када им је Васиљевић причао о томе како се код нас ради, били су, каже, одушевљени. Занимало их је и како се ради са децом, што им је помогло и да схвате колика је разлика између начина рада у Србији и у Бразилу. Васиљевић им је објаснио како се млади играчи у Србији развијају кроз систем утакмица, у ком узрасту се уче одређеним техникама, како се ради са ниским, а како са високим играчима…

– Њихов нови селектор је Александар Петровић, хрватски тренер, дакле, југословенска школа кошарке и верујем да ће сада променити начин рада, покушати да промене систем. Делимично у свом систему имају утицај САД, али никада нису пробали наш начин обуке, који је другачији, и сматрам да ће сада успоставити сарадњу са нашим савезом – каже Жељко.

Из Бразила Васиљевић носи и утиске који немају везе са кошарком. Каже да су људи гостопримљиви, добри и, што му се највише допало, ведри и насмејани.

Пре клинике на супротној страни света одржао је једнодневни семинар у Вигу, Шпанија, а предстоје му нова предавања и кошаркашке клинике, поново у Шпанији па у Јемену, Енглеској, Уругвају…

Н. Т

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )