ДРУЖЕЊЕ СА АДАМОМ ПУСЛОЈИЋЕМ – Поносан на награду „Васко Попа“

ДРУЖЕЊЕ СА АДАМОМ ПУСЛОЈИЋЕМ – Поносан на награду „Васко Попа“

Песник Адам Пуслојић, прошлогодишњи добитник награде „Васко Попа“ за најбољу песничку књигу издату 2016. године „Сомнабулија Балканика“, био је синоћ гост Библиотеке Вуковог завичаја. То је његов први сусрет са публиком после добијања овог престижног признања које је установљено 1995. године, а додељује се у Вршцу, родном граду Васка Попе.

– Књига се, привидно на латинском, зове Сомнабулија Балканика, мада би се латински другачије писало. Ја сам намерно то ставио овако. Она не значи кошмар, како би се рекло. Сомнабулија значи месечарење и ја говорим о нашем балканском месечарењу, о нашем свакидашњем животу који је постао врла атрактиван, драматичан, а, рекао бих, и паклено тежак. Драго ми је да сам понео награду са именом најистакнутијег послератног српског песника и некадашњег мог блиског пријатеља, у неку руку и песничког учитеља, Васка Попе управо за ову књигу. Верујем да би се и њему ова књига учиниа сродном и блиском – рекао је Пуслојић.

Мирјана Пејак, директорка градске библиотека, изразила је задовољство што у години јубилеја, када ова установа прославља век и по постојања, може да угости ствараоце попут Адама Пуслојића, подсетивши да је раних шездесетих овај песник већ примењивао уметност концептуализма, уметност перформанса.

О његовом песништву говорили су књижевници др Јован Јањић и Љубомир Ћорилић, а гошћа књижевне вечери била је сликарка Ана Фафулић, чије ће илустрације красити неку од наредних Пуслојићевих књига.

Адам Пуслојић један је од најелитнијих српских песника савремене генерације. Он је успео својим песмама да промени токове српског песништва, да својој генерацији донесе нове теме и нови версистички приступ песничкој форми. Пре двадесетак година добио је Вукову награду – подсетио је Љубомир Ћорилић. 

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )