У ”ПНЕУСТАРУ” – Центар за усавршавање  професионалних возача

У ”ПНЕУСТАРУ” – Центар за усавршавање  професионалних возача

”Пнеустар”, стратешки партнер АМСС, данас је са ”Рико тренинг-центром” из Београда потписао уговор о пословно-техничкој сарадњи чиме ће ова лозничка фирма постати регионални центар за едукацију и усавршавање професионалних возача и одговорних лица у транспортним фирмама. После тога је у новоопремљеној учионици, која се налази у ”Пнеустару”, представљен тренинг програм и наставни план, а разговарано је и о томе шта доноси нови Закон о јавном превозу робе и путника као и  професионалном оспособљавању запослених у друмском саобраћају.

Према речима Сање Илић, менаџерке пројекта ”Рико тренинг-центрар”, има акредитације ИРУ академије из Женеве и Министарства просвете.

– Циљ је да се клијенти са овога терена упознају са свим важећим стандардима, споразумима и националним законодавством које регулише прописе у друмском саобраћају. Имамо десетак програма обука – највећи део програма усмерен је на професионалне возаче као најбројнију категорију у друмском саобраћају. То су обуке које омогућавају стицање знања која сваки професионални возач мора да познаје како би уопште учествовао  у националном и међународном друмском саобраћају – рекла је она.

Поред те, најшире и базне обуке, ту  су и специјалистички програми усмерени на стручна знања која возач из различитих области мора да има како би био активан учесник у друмском саобраћају. Тако постоји обука из области прописа о времену вожње и одмора возача и возила, употреби аналогног и дигиталног тахографа, обука за стручно оспособљавање возача који учествују у превозу опасне робе, о стандардима и методама везаних за безбедан утовар и обезбеђење терета, специјалистичка обука која се односи на стандарде и технике економичне и еко-вожње.

Према речима директора ”Пнеустара” Зорана Стојановића, ширењем делатности на едукације омогућиће корисницима њихових досадашњих услуга, али и свима који су заинтересовани да усаврше пословање кроз обуку возача и одговорних лица за организацију транспорта.

– Овде смо  да решимо нејасноће које имамо, а односе се на нови Закон о јавном  превозу терета и путника. Отварање регионалног центра овог типа у нашем граду показало се као потреба после дешавања из марта прошле године када се много превозника из нашег краја сусрело са проблемом пошто нису имали потребне дозволе за прелазак у Републику Српску, односно БиХ нити довољно информација како да их прибаве – каже он.

Према речима Мике Капетановића, председника овдашњег Скупштине удружења предузетника, на територији Града Лознице има 362 превозника, око 800 регистрованих камиона, а бар трећина има потребу да се бави међународним превозом. 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )