ПЛАНОВИ УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – Тридесет одељeња за 880 ђака

ПЛАНОВИ УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – Тридесет одељeња за 880 ђака

Према предлогу уписа који су доставиле лозничке средње школе, у школској 2018/19. години у 30 одељења  биће уписано 880 ђака. О плановима  уписа средњошколаца за наредну школску годину  разговарано је у градској управи на данашњем састанку помоћника градоначелинка Љубинка Ђокића са сарадницима и представника средње Техничке школе, СШ ‘’Свети Сава’’, Средње економске, директора  одељења Регионалне привредне коморе Ваљево у Лозници  и лозничке филијале Националне службе за запошљавање, саопштила је локална самоуправа.

Гимназија ‘’Вук Караџић“предложила је шест одељења, по три природно-математичког и  друштвено – језичког смера. Техничка школа предвидела је осам одељења за три подручја рада; у машинству и обради метала и електротехници по три и  два одељења за грађевинску струку. Средња школа ‘’Свети Сава’’ предлаже упис у седам одељења и то три у подручју рада хемија и неметали, исто толико у подручју здравства, а у подручју рада личних услуга једно одељење док је предлог Средње економске школе девет одељења, у подручју рада пословна администрација пет и четири у угоститељству. На састанку је уочено да треба иновирати образовне профиле, евентуално верификовати нове, у складу са потребама привредног сектора и података НСЗ о суфицитарним и дефицитарним занимањима. Тако би, на пример, у Средњој економској школи требало појачати угоститељску струку, у Техничкој школи грађевинску, у школи ‘’Свети Сава’’ струку из области текстилних занимања и личних услуга. У Техничкој школи на располагању је највише трогодишњих занимања, што се одлично уклапа са тренутним потребама локалног тржишта рада. Од 2019. почиње примена  Закона о дуалном образовању, тако да ће се у наредном периоду водити рачуна о свим елементима који треба да доведу до његове ефикасне примене.

Закључено је да свако треба да узме учешће у остваривању што рационалнијег плана уписа у наредним годинама. НСЗ ће медијски активно представљати потребе на тржишту рада, увешће нове манифестације попут ‘’Дана каријерног информисања’’, наставити са радом на радионицама и едукацији ученика и родитеља основних школа о избору занимања. За школску 2018/2019. годину упис ће се обављати према плановима уписа које су школе предвиделе  и доставиле градској управи и НСЗ.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )