СТИГЛИ ДОДАТНИ ОДГОВОРИ АЛСУ – Неовлашћени уласци свакога дана

СТИГЛИ ДОДАТНИ ОДГОВОРИ АЛСУ – Неовлашћени уласци свакога дана

Агенција за лиценцирање стечајних управника (АЛСУ) доставила је ове седмице додатне одговоре о томе како је обезбеђена некадашња ХК “Вискоза”. Према допису АЛСУ уговор за обезбеђење објеката потписан је са предузећем “Перфект компани” из Београда, а трошкови обезбеђења на месечном нивоу износе 240 хиљада динара.

– Радници ангажовани на обезбеђењу фабрике “Вискозе” свакодневно се сусрећу са неовлашћеним уласцима лица у фабрички круг . Поред три капије, у фабрички круг могуће је ући и на много других отвора и пролаза јер се ради о великој површини где на великом делу ограда не постоји, или је оштећена. Фабрички круг је неосветљен те је на тај начин неовлашћеним лицима улазак у круг фабрике олакшан. Постала је пракса да мештани фабрички круг, односно стазе кроз њега  користе као пречицу за пролаз. Сви који су затечени у фабричком кругу су или побегли када су приметили раднике безбеђења, или су били опоменути  да га напусте, а предмете које су носили остављали су на лицу места – наводи се из АЛСУ.

Тврде и да је често долазило до вербалних сукоба и претњи радницима обезбеђења, а једном од њих је прошле године разбијена шофершајбна на његовом приватном возилу паркираном испред улаза у фабрику. АЛСУ наводи да су радници фирме “Еникона” упозоравани да није безбедно кретање по фабричком кругу јер је пун рупа, шахтова и прети опасност од опадања и урушавања делова са оронулих и запуштених зграда. Наводе да се непозната лица веома често налазе у близини погона Рекуперације као и да су затицане особе које секу празну кацу у делу “Целулозе”, скидају вентиле са старих цеви, пријављено  је обијање у управној згради, а више пута су у кругу фабрике затечени радници суседне фирме како секу дрва. О свим случајевима крађа, оштећења имовине или ванредним ситуацијама обавештаван је МУП, чије су патроле периодично обилазиле фабрички круг и раднике ангажованог обезбеђења у “Вискози”.

Подсетимо, из АЛСУ су раније објаснили да, с обзиром на огромну површину локације ХК “Вискоза” као и потпуну неограђеност и неосветљеност круга, непостојање и друге  техничке опреме као и недостатак финансијских средстава, није могуће са постојећим службеницима обезбеђења пружити одговарајућу заштиту објеката. Проблем је што у фабричком кругу има још опасних материја, а  онима који походе фабрику свашта пада на памет. Тако је недавно примећена ватра  код капије 2, позвани су ватрогасци, а утврђено је да је  запалила  старица чији идентитет није откривен. 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )