У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА ГИМНАЗИЈАЛЦИ ПРИРЕДИЛИ ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ИВИ АНДРИЋУ – Тако је говорио Андрић (ВИДЕО)

У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА ГИМНАЗИЈАЛЦИ ПРИРЕДИЛИ ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ИВИ АНДРИЋУ – Тако је говорио Андрић (ВИДЕО)

 

Ученици трећег разреда Гимназије ”Вук Караџић” приредили су вечерас у Библиотеци Вуковог завичаја програм посвећен нашем једином нобеловцу, књижевнику Иви Андрићу поводом 125 година од његовог рођења. Књижевно вече под називом ”Андрићеве стазе, лица, предели…”, припремиле су професорице Маријана Павловић и Невена Митровић, чланови рецитаторске секције читали су одломке из Андрићевих дела, а хор гимназије извео је пригодан програм.

– Ученици воле Андрићеве приповетке и романе. Обожавају његову реченицу која је сложена, лепа и врло поучна, из које могу много да науче. Он је сву своју мисленост, знање, искуство преточио у своја дела и мислим да их треба читати као Библију. Све оно што човек доживљава, спознаје, може да препозна и пронађе у делу Иве Андрића, он није писао само своја искуства, већ свих људи овог света и зато мислим да је универзалан. Зато је и добио Нобелову награду као један од највећих светских писаца и сматрам да би требало да буде још заступљенији у школском програму – каже Павловићева.

Чланови рецитаторске секције Тамара Несторовић, Илија Кулић, Теодора Ђурђевић и Вук Станишић уложили су доста труда припремајући ово вече, али се то и исплатило јер је публика у препуној читаоници била изузетно задовољна и наградила их је снажним аплаузом.

– Напорно смо радили и драго нам је што смо приредили изузетно лепо вече и за нас и за публику. Захвални смо свима који су дошли да нас подрже и уверен сам да ће бити још оваквих програма. Колико год читали Андрића, сваки пут можемо нешто ново научити – каже Станишић.

Његов друг Илија сматра да је било и боље него што су очекивали, иако је постојала велика трема.

– Андрић је један од најзначајнијих писаца, и, како каже наш професор физике Драган Станковић, ако хоћемо да прођемо кроз живот, а да нас ништа не изненади, треба да урадимо две ствари, да знамо математику и да читамо Иву Андрића. 

Н. Т.

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )