ПОКРЕТ ЗА ДЕЦУ ТРИ ПЛУС – Златна колевка за Лозницу

ПОКРЕТ ЗА ДЕЦУ ТРИ ПЛУС – Златна колевка за Лозницу

Златна колевка за 2017. годину, највеће признање које додељује Покрет за децу ”Три плус – има да нас има”, уручено је Граду Лозници данас у Омладинском центру. Председник УО овог покрета Владица Гавриловић рекао је да Лозница већ ради оно за шта се они залажу јер мајке за треће дете у овом граду од његовог рођења па до 18. године укупно добију помоћ од 1,5 милиона  динара или око 12.300 евра.

 Покрет за децу ”Три плус” у више од 40 градова Србије је покренуо потписивање петиције за формирање одрживог демографског фонда из којег би се исплаћивали већи родитељски додаци за прво и друго дете, плата за мајку трећег детета и пензионисање сваке мајке која има четворо деце. Плату за мајку која има троје и више деце већ имају жене у Црној Гори, Македонији, Хрватској, Русији и још неким држава. Ово је у овом тренутку најважнија борба за спас Србије,  а Лозница спроводи  оно за шта се залажемо. Покрет за децу ”Три пулс” истраживањем је дошао до закључка да је финансијска мотивација једино и право решење да се ситуација промени. Србија мора да се сложи око овога питања како наши унуци не би били мањина у својој земљи – рекао је Гавриловић.

Према његовим речима, да би нас у будућности било исто као и данас неопходно је да буде 11 одсто породица са једним, 44 одсто са двоје и 45 одсто са троје деце. Према подацима из 2011. године, каже он, ми смо на 6,7 одсто породица са троје и 1,1 одсто са четворо и више деце, што је укупно 7,8 одсто и далеко од онога што нам је потребно. Признање је примио помоћник градоначелника Љубинко Ђокић који је истакао да је у Лозници подршка рађању приоритет над свим приоритетима”.

– Лозница за први склопљен брак из буџета издваја једнократну новчану накнаду у висини једне просечне нето зараде исплаћене на подручју града, а прошле године  је по том основу дато нешто више од десет милиона динара. Свака незапослена породиља до навршене прве године детета добија месечно 20.000 динара, а из буџета је за ту намену издвојено 119 милиона. Град подржава и свако треће дете до његовог пунолетства. Од прве до треће године са 3.000 динара месечно, до седме године 5.000, током осмогодишњег школовања 8.000, средње школе 10.000, тако да је то укупно добије нешто више од 12.000 евра. Иначе, у  Лозници је 2016. у односу на годину пре било 27 породица више које су добиле треће дете – казао је Ђокић и подсетио да град стипендијама подржава своје најбоље ученика и студенте.

Према подацима Покрета за децу ”Три плус”, Србија је осма земља света по паду броја становника, за 383 хиљаде је број становника смањен од 2005. до 2015. на основу природног прираштаја, 986 села је без становника, а 1.500 насеља не добије годишње ниједно дете.

 

 

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )