ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ – На трежњење пре осамнаесте

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ – На трежњење пре осамнаесте

Постоји васпитање у кући, у породици, основној ћелији друштва, онда у обдаништима и школама, а постоје и закони, који се, у овом случају, по свему судећи, не поштују. Када се саберу пропусти у сваком од побројаних делова, онда не треба да чуди што као резултат имамо све више малолетника, чак и деце виших разреда основне школе који су дубоко загазили у алкохол, порок који им може угрозити живот

Стручњаци са токсикологије ВМА у Беграду недавно су указали на чињеницу да малолетници све чешће претерују са алкохолом и да због тога завршавају у болници и буквално комирани. После ноћног провода близу 2.500 људи у престоници заврши на трежњењу, а међу њима је много малолетне деце. На инфузији завршавају и млађи од 14 година, који се затим, у стању тешког пијанства, збрињавају у болницама. Пијанства се дешавају најчешће викендом, пред крај школске године или током журке, а питање на које нико не даје одговор јесте  како малолетници долазе до алкохола ако је његова продаја забрањена у радњама и угоститељским објектима млађима од 18 година.

Није реткост да док стојите у реду крај касе испред себе видите клинце са флашама вотке, дволитрама пива или неког другог алкохола, а да их приликом плаћања нико не упита имају ли личну карту. Да зло буде веће, млади често изводе “експерименте”, са енергетским напицима, таблетама и алкохолом. Такве “бомбе” многи од њих пробају иако су пре тога могли да виде вршњака у потпуно одузетом стању или на самој ивици смрти. Многи се окушају у тим егзибицијама из радозналости, жеље за доказивањем или да осете “како се тело одузима”, а колена клецају. Отровани алкохолом, углавном заврше у Хитној служби, а одатле их упућују на Дечје одељење. Трежњење у болници може да траје и по неколико сати, а пошто се испирање желуца одавно не практикује, уместо тога се прати стање пацијента, крвни притисак, дисање и даје инфузија. Оно што лекари запажају то је појава да се млади врло брзо напију јер у кратком року испијају огромне количине алкохола, као и то да је међу пијанима све више девојчица. Лекари су у обавези да позову родитеље, што ствара нове непријатности јер су они или уплашени или љути. Каква су искуства у лозничкој болници распитивали смо се на дечјем одељењу. Охрабрује то да је оваквих појава мало и да се не дешавају често.

 На Дечје одељење долазе пацијенти до 18 година старости. Ранијих година је било много више малолетника које смо примали због алкохолисаности, али у последње време то је ретко. Од почетка ове године била су два или три пацијента. Најчешће је то око Нове године или у време завршетка школске године, у мају и јуну. Такви пацијенти се јављају прво у Хитну службу Дома здравља или у Дечји диспанзер, па ако их пошаљу на Дечје одељење, онда им се даје одговарајућа терапија  речено нам је у лозничкој Општој болници.

На основу анкете коју је пре пар година међу ученицима средњих школа спровело УГ “Искра”, дошло се до резултата да од укупно 384 испитаника алкохол конзумира 283 или 74 одсто, док не пије 101 испитаник. Ти подаци се поклапају са бројним истраживањима која су спроведена у Србији, али показују да ипак три четвртине младих средњошколаца у Лозници пије алкохол. У односу на укупан узорак алкохол се у одређеним ситуацијама и то близу 40  одсто пије викендом, 28 процената само када је неко славље и шест одсто сваки дан, док 26,30 одсто не пије алкохол. Од 283 испитаника, који пију алкохол, 121 су девојке односно 42,7 одсто. Две петине или 42 одсто напило се само једном, док је приближно исти број оних који се напију викендом и сваки пут када користе алкохол.

Савет

Лекари објашњавају да у стању тешке алкохолисаности долази до поремећаја свести, рефлекси, као што су кашаљ и гутање, губе се, што може да буде опасно по живот и зато саветују да особе у алкохолисаном стању, треба поставити тако да леже на боку, с руком испод узглавља, како би могли неометано да дишу. 

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )