МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА – На путу јадарита

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА – На путу јадарита

Први састанак заједничке Радне групе за имплементацију пројекта “Јадар” посвећеног отварању рудника литијума и бората крај Лознице, одржан је у Министарству рударства и енергетике.

Влада Србије и компанија ”Рио Тинто” потписале су крајем јула ове године Меморандум о разумевању у вези с применом пројекта “Јадар”. Радној групи председава министар рударства и енергетике Александар Антић, а она ће координирати рад свих органа и институција ангажованих на пројекту, преносе медији саопштење министарства.

– Циљ радне групе је да омогући што ефикаснију имплементацију активности у процесу отварања рудника и почетка експлоатације литијума и бората, што ће капитално утицати на развој Србије – истакао је Антић и навео да ће развој пројекта у задатим временским оквирима и његово спровођење учинити Србију у блиској будућности кључним прерађивачем два веома важна елемента – литијума и бора.

Састанку су присуствовали генерални директор компаније ”Рио Сава експлорејшн” Ричард Стори и градоначелник Лознице Видоје Петровић. Подсетимо, ”Рио Тинто” је до сада уложио 90 милиона америчких долара у пројекат ”Јадар”, а покретање производње планирано је за 2023. годину.

”Јадар” је пројекат развоја лежишта литијум-бората светске класе који је компанија ”Рио Тинто” открила код Лознице 2004. године. Садржи јадарит, нови јединствени минерал литијум-натријум-боросиликат који је прон ађен једино у Србији, а лежиште јадарита садржи 136 милиона тона.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )