У ТЕКЕРИШУ – Радови на споменику

У ТЕКЕРИШУ – Радови на споменику

Под окриљем Завода за заштиту споменика културе из Ваљева у току су радови на споменику у Текеришу, подигнутом у част јунацима Церске битке из 1914. године. Према речима Ксеније Стевановић, директорке ваљевског Завода, радове финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и  социјална питања, а предвиђено је да буду завршени до краја године уколико то дозволи време.

– Радови обухватају уређење предњег дела споменика и стубића око њега, који  су већ завршени. Остало је да се уради главна плоча, односно подлога од испраног кулиеја јер су апликације које се ту налазе, круна, грб и слова пустили оксид који се увукао у стари материјал. Ти елементи су однети на чишћење и када буду враћени, гледаће се да то буде урађено тако да оксид који се спира више не иде по самој површини и да се тај проблем више не понови. Било је тешко наћи мајсторе који би обавили тај посао, а сада смо мало у трци са временом, али се надамо да ћемо све завршити у предвиђеном року – каже она за ЛН наглашавајући да споменик у Текеришу има изузетни значај и под врло је строгим заштитарским критеријумима.

Спомен – комплекс у Текеришу сређиван је пре три године уочи обележавања стогодишњице Церске битке, прве српске и савезничке победе у Великом рату. Тада је део радова финансирало ресорно министарство, а део Удружење грађана “Друштво српских домаћина” из Београда.  Све је обављено под контролом Републичког завода за заштиту споменика културе и Завода за заштиту споменика културе Ваљево. Сређене су прилазне стазе, потпорни зид испред споменика, степенице, ограда, санирана  зграда музеја. Спомен-костурница у Текеришу откривена је 28. јуна 1928. године у центру села и том догађају присуствовао је и престолонаследник краљ Александар Карађорђевић. У њој је, како је записано, сахрањено око 3.500 српских војника као и изгинули Чеси, припадници 28. прашког пука, који су кренули према српским положајима да се предају, али су их Аустријанци, у чијем саставу су били, десетковали. На врху споменика је орао раширених крила, који у кљуну држи ловоров венац, а изливен је 1927. године у пуној бронзи у Немачкој.

Пре обележавања века Церске битке испред зграде са поставком Церске битке у Текеришу постављене су  бисте краља Петра Првог Карађорђевића и Александра Карађорђевића. У овом спомен – простору налазе се и бисте Радомиру Путнику, Живојину Мишићу, Степи Степановићу, Петру Бојовићу и Павлу Јуришићу Штурму.

 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )