ЈАВНА РАСПРАВА О БУЏЕТУ ГРАДА – Очекује се раст прихода до седам одсто

ЈАВНА РАСПРАВА О БУЏЕТУ ГРАДА – Очекује се раст прихода до седам одсто

Више пара у градском буџету у наредној години, према концепту нацрта,  очекује се од изворних прихода града пре свих од пореза на зараде и пореза на имовину. Планирана су већа издвајања за путеве, уређење водотокова другог реда, пољопривреду, спорт, а најављена је и појачана контрола корисника свих облика социјалне подршке. Нацрт буџета биће завршен до 25. новембра, а пред одборницима Скупштине града наћи ће се до 15. децембра 

Лозница ће наредне године располагати са две милијарде и 150 милиона динара у градском буџету, показују прве рачунице Одељења за финансије и локалну пореску администрацију градске управе. Коначна верзија нацрта буџета биће позната тек када  Влада Србије  објави  детаље фискалне стратегије за наредну годину као што су очекивани раст БДП, инфлације, производње, зарада, али и политике субвенционисања јавних предузећа. У сваком случају, по речима Зорана Томића, начелника Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, раст прихода градског буџета за шест или седам одсто је сасвим реалан план без икаквих опасности за ликвидност или задуживање.

Он је у петак на јавној расправи  у Омладинском центру у којој су учествовали представници градских месних заједница и удружења грађана рекао да се највећи раст прихода види у већој наплати локалних пореза.

– Не планирамо повећање пореза,  видећемо да ли је могуће и да их смањимо, али оптимизам заснивамо на расту пореских прихода од зарада пошто очекујемо отварање нових радних места, а најављен је и раст зарада  почев од минималне цене рада која ће од 1. јануара бити 143 динара по сату. Учинићемо све да повећамо и остале изворне приходе, пре свега кроз бољу наплату пореза на имовину – рекао је Томић поручујући да морамо сви да плаћамо порез јер ће то омогућити већи прилив у буџет и већа капитална улагања.

 

                                                                                                                                                                             опширније у штампаном издању

 

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )