ЈУЧЕ У БЕОГРАДУ – Вукова задужбина обележила 30 година рада

ЈУЧЕ У БЕОГРАДУ – Вукова задужбина обележила 30 година рада

Вукова задужбина у Београду обележила је јуче 30 година постојања, а поред бројних званица скупу у Свечаној сали Српске академије наука и уметности присуствовали су и патријарх српски Иринеј и министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Министар је указао на значај Вукове задужбине у заштити и чувању успомена на велико Вуково реформаторско дело истичући да оно и даље треба да буде ’’предмет преиспитивања, али и да је добро да оно што је чврсто утемељено у нашем народу буде предмет вечне бриге’’. Он је подсетио да је Вук имао тежак задатак пред собом пошто је у бурним историјским околностима постојао народ који је живео у зараћеним, међусобно сукобљеним државама, у другачијим привредним системима – школским, аграрним, културним.

– Том народу требало је подарити један језик. Јасан, обичан, разуман језик комуникације како би могли да деле своја историјска сећања, да проширују нова знања и да порађају у себи свест да живе у истом културном простору и да су повезани јаким јединственим нитима. Тај посао Вук је обавио на изванредан начин – рекао је министар.

Председник САНУ Владимир Костић нагласио je да је Вуково дело језичке реформе постављено на начин да се не може завршити, јер је устројена да се непрекидно богати.

– У тој тајни је верујем и сврсисходност Вукове задужбине и честитајући вам годишњицу, не могу да са извесним страхом не приметим колико је још посла пред вама – рекао је Костић.

Председник Скупштине Вукове задужбине Миодраг Матицки подсетио је да је та инстутуција током протекле три деценије прихватала Вука и његово дело као културолошки стожер, а његове трајне поруке као ваљани путоказ. Свечаности у Београду, присуствовали су и представници града Лознице, а међу 14 добитника Повеље Вукове задужбине, чија имена су такође саопштена јуче, налази се и градоначелник Видоје Петровић.

Повеље, које ће бити уручене 5. децембра, додељене су и патријарху Иринеју, епископу Теодосију, академику Нади Милошевић Ђорђевић, Драшку Ређепу, Слободану Грубачићу, Радмили Милентијевић, Радомиру Путниковићу, Бориславу Шокчевићу, Љубици Менезић, Зорану Колунџији и ИК Прометеј, Вери Секулић и постхумно Голубу Добрашиновићу.

 

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )