ГРАДСКО ПРАВОБРАНИЛАШТВО – Кад они туже, не губе

ГРАДСКО ПРАВОБРАНИЛАШТВО – Кад они туже, не губе

Град Лозница чешће је тужилац него што је тужен, а у Градском правобранилаштву кажу да  никада неће покренути поступак пре него што прикупе све потребне доказе и да када туже добијају све спорове. Много је предмета због штете које су грађанима или њиховој имовини нанели пси луталице и они се најчешће окончавају закључивањем поравњања

Прошле године је Градско правобранилаштво имало 3.036 предмета, 303 више него претходне, односно 730 него 2014. године, а ове године ће их, процењују, сигурно бити  више. Према речима градског правобраниоца Славољуба Петковића, у знатно већем броју предмета је Град тужилац него што је тужен, а Правобранилаштво има значајну улогу у споразумном решавању односа пре него што се дође до суда кроз закључење поравњања, чиме се избегава вођење парничних поступака и смањују трошкови локалне самоуправе.

Град је тужен у мањем броју предмета, ове године само је 18 тужбених захтева у којима грађани траже накнаду због штете коју су им нанели пси луталице, док је до десет осталих који су активни и односе се на заузеће земљишта, накнаду штете настале зато што, наводно,  органи Града у неким предметима нису поступали законито, а ови тужбени захтеви, каже Петковић, углавном нису основани.

 

– Један од тих предмета окончан је правоснажно. У питању је приватно предузеће где је вредност тужбеног захтева била 38,5 милиона динара, одбијен је, а тужилац је обавезан да плати трошкове поступка који су били 325.000 динара. У овој и прошлој години одбијена су три тужбена захтева чија је вредност више од сто милиона динара, а трошкови поступка су око три милиона и странке морају да их плате. Поступци трају јако дуго, неки потичу од пре више од десет година. Предмети за утврђивање заузећа, накнада за заузето земљиште, накнада штете из разних разлога, трају дуго јер су скопчани са проблемима у самом доказивању. Раније је било тужби да је Град приликом изградње улице некоме заузео део земљишта, били су тужени и држава, ЈП “Град”, некад и месне заједнице, али их више нема и неокончан је само један из 2004. Код враћања земљишта одузетог ранијим власницима по Закону о ПЗФ (пољопривредном земљишном фонду) због недостатка земљишта локалне самоуправе су обавезне да ранијим власницима уместо накнаде у земљишту исплате новчану накнаду према Закону донетом 1991. године. То се плаћа у једнаким тромесечним ратама у периоду од десет година из локалног буџета. Таквих правоснажних решења било је шест у 2016. и нема их ни у овој години више, а по том основу прошле године исплаћено је 5,4 милиона динара. Ова обавеза установљена је законом и локалне самоуправе немају могућност да је избегну, али чинимо све да накнада буде што нижа. Имали смо тако решење у коме је утврђена надокнада од 49 милиона динара, али је Правобранилаштво успело у жалбеном  поступку да је сведе на 34 милиона – објашњава Петковић.

Т.М.С

Опширније у штампаном издању и на novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )