ПАНТЕЛИЋИ У ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ У БЕОГРАДУ – Модерна верзија Вука Караџића

ПАНТЕЛИЋИ У ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ У БЕОГРАДУ – Модерна верзија Вука Караџића

Вече документарног филма аутора Добривоја и Добриле Пантелић из серијала “Разговори покрај пута” одржано је прошле седмице у Етнографском музеју у Београду. Публика је видела осам филмова који трају од четири и по до десет минута, а снимљене  су ове године.

О раду брачног пара говорили су кустос Етнографског музеја у Београду етнолог Саша Срећковић, који је рекао да су Пантелић “безмало легенде етнографског и документарног филма Србије и ширег региона”, док је етнолог и антрополог доктор Слободан Наумовић, професор на катедри за етнологију и антропологију у Београду, казао да је то што они раде ‘”модерна верзија онога што је Вук Караџић некада радио, дело људи из народа који су схватили значај онога чиме су окружени одмалена”.

–  Три  деценије се бавим послом овим, поред мог имена пише да сам професионалац, Пантелићи се отприлике толико баве истим послом и код њих стоји да су аматери. Тврдим и овде да је та подела, што се њих тиче, потпуно произвољна и нетачна. Зашто? Зато што су Пантелићи од првих дана знали да мисле филмски, да мисле језиком покретних слика – казао је поред осталог Владимир Перовић, професор режије и професионални режисер, а о раду филмаџија из Рађевине похвално је говорила и Бојана Андрић уредник емисије Трезор РТС-а.

Пантелићи су задовољни пријемом публике и оним што су стручњаци говорили о њиховом раду, који настављају са истим жаром.

 Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )