У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Представљена књига генерала Секулића

У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Представљена књига генерала Секулића

У Библиотеци Вуковог завичаја вечерас је представљена нова књига генерала у пензији Милисава Секулића „Губици оружаних снага СФРЈ у оружаним сукобима у 1991. години и до 1. јуна 1992. године“. Књижевно вече организовало је Удружење ратних добровољаца од 1912. до 1918. „Подриње“ – Лозница, а о књизи су, поред аутора, говорили уредник Душан Миловановић и пуковник, професор др Зоран Крсмановић.

– То је период док је постојала ЈНА, односно оружане снаге у које су спадали и територијална одбрана и добовољци који су улазили у те саставе. У овој монографији обрадио сам 2.000 имена погинулих, са подацима да ли су војници или старешине, кад и где су погинули, да ли су били резервисти или добровољци. Међу њима је око 500 војника на одслужењу војног рока, а нешто више је војника резервиста. Од свих погинулих, око 13 одсто били су су старешине. Погодило ме је то што сам међу погинулим војницима на одслужењу војног рока пронашао 28 регрута који су погинули, а нису ни месец дана провели у војсци. То је злочин, без обзира на то ко га је починио – казао је генерал Секулић.

Међу погинулима највише их је са вуковарског ратишта, а аутор је пронашао и забележио и имена 22 настрадала Лозничанина. Један је погинуо у Сарајеву, када је нападнута војна колона. – Он је погинуо 3. маја, а после 13 дана хеликоптером је пребачен у Београд на ВМА и одатле је враћен у родни крај где је сахрањен – испричао је аутор, који је књигу писао од 1996. године. Генерал Секулић девет година радио је у Генералштабу, шест у Команди армије, а био је и командант Гардијског пука.

Пре Лознице, одакле је пореклом, књигу је представио само у Београду.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )