ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – У недељу превентивни прегледи

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – У недељу превентивни прегледи

На иницијативу Министарства здравља у недељу,  15. октобра од  8 до 16 часова у лозничкој Општој болници и Дому здравља по други пут ће бити организовани бесплатни превентивни прегледи за све заинтересоване грађане, без обзира да ли имају здравствену књижицу или не. Овог пута радиће се ултразвучни преглед  абдомена,  гинеколошки преглед и ПСА анализа – одређивање  специфичног антигена за рано откривање туморских промена простате. Прегледи  ће се обављати у амбулантама Дома здравља, улаз до Службе хитне помоћи,  а биће  ангажовани доктори и медицински радници обе установе.

 – Циљ превентивних прегледа који ће бити одржавани сваког месеца,  је рано откривање хроничних незаразних болести,  а они у великој мери могу  да допринесу успешном лечењу пацијената. Као  гинеколог са 32 године стажа, знам да жене ретко долазе на гинеколошке прегледе,  они се врло често  своде  на  преглед ултра звуком, а да се не обави класични, прави преглед којим  се промене  могу открити у почетној фази. Стога, апелујем на  жене  да дођу  у што већем броју – рекао је др Милан Тодоровић, в. д.  директора Опште болнице на данашњој конференцији за штаму организованој у овој установи поводом  најаве превентивних прегледа.

Према речима др Бранке Красавац , директорке Дома здравља, пацијенти који желе да им се уради ултразвучни преглед  треба да дођу припремљени, не треба да вечерају нити доручкују како би дошли што празнијег стомака. За друге прегледе није потребна никаква припрема. 

– Да би се пацијенти боље снашли све ће бити означено стрелицама које ће их усмеравати куда да се крећу.  Подаци ће се узимати на шалтеру Опште службе  и ту  ће  пацијенти  бити  усмеравани где се који преглед  обавља. Позивам све грађане да дођу, не треба им упут, ни здравствена књижица , потребна је само воља и жеља за прегледом  и ништа више – рекла је др Красавац.

В. М.

 

 

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )