У ТОМЊУ КОД КРУПЊА – Патишпања за Гиниса

У ТОМЊУ КОД КРУПЊА – Патишпања за Гиниса

Пет домаћица Велинка, Зорица, Ружа и Зага, све Петровић, и Гордана Ивановић направиле су у уторак патишпању коју су 45 минута пекле у великој фуруни, а морале су тако јер је била тешка 23 килограма. Овако велика патишпања није до сада забележена у овим крајевима где још увек воле да праве ову стару домаћу посластицу.

Домаћице су за оволики колач потрошиле 200 кокошијих јаја, стављени су за свако јаје и кашика шећера и брашна као и 20 кесица прашка за пециво, а у јеку спремања  мутило се са пет миксера истовремено. За оволику патишпању требала је и посебна посуда, а њу је урадио лимар Момчило Старчевић из Ступнице код Лознице. Зоричин муж Раде ватру је ложио око сат времена, а патишпања се пекла тачно колико траје један школски час. Три мушкараца су је изнела, а онда је премерена. Утврђено је да је патишпања била дугачка 160, широка 50, а висока десет сантиметара. Овај догађај у засеоку Шумец, села Томањ код Крупња у Рађевини, забележили су камерама Добривоје и Добрила Пантелић за филм “Колач из прошлости”, са којим ће наредне године учествовати на  фестивалима документарног филма.

У патишпањи су уживали сви који су пратили овај догађај, а вредне домаћице су од више привредника из Осечине, Лешнице, Завлаке и Лознице добиле пригодне поклоне. Оне су најавиле да ће догодине направити патишпању од 500 кокошијих јаја.

 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )