Саборовање у Лозници – ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ТРОНОШИ

Саборовање у Лозници – ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ТРОНОШИ

Другог дана Вуковог сабора у Лозници је представљена издавачка делатност Матице српске. У сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић говорили су аутори професор др Ђорђе Ђурић, професор др Бранко Бешлин и професорка др Исидора Бјелаковић. У вечерњем термину од 20 сати на сцени Вуковог дома културе чланови КУД „Караџић“ извели су колажни програм посвећен јубилеју седам векова Манастира Троноше.

Кроз причу о светињи у којој је своја прва знања стицао Вук Караџић, којем је и посвећена манифестација стара 84 године, представили су се рецитатори, гуслари, народни оркестар и група певача КУД „Караџић“.

За сутра у 18 сати најављено је књижевно вече ИП „Клио“ под називом „Срби од 1903. до 1914. године“ (Интелектуална историја). Говориће др Милош Ковић, историчар, др Слободан Наумовић, антрополог, професори универзитета и аутори, као и Зоран Хамовић, главни уредник ИП „Клио“. У Вуковом дому културе у 20 сати гусларско вече приредиће чланови Школе гусала „Сандић“ из Београда и гусларске секције КУД „Караџић“ из Лознице.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )