Почео 84. Вуков сабор – МИНИСТАР КУЛТУРЕ ОТВОРИО САБОРОВАЊЕ

Почео 84. Вуков сабор – МИНИСТАР КУЛТУРЕ ОТВОРИО САБОРОВАЊЕ

– Чувајући културу ми чувамо своју националну државну виталност – поручио је вечерас у Лозници министар културе и информисања Владан Вукосављевић отварајући седмодневни програм 84. Вуковог сабора. Он је указао на значај Вуковог сабора за српску културу, истичући његов континуитет од скоро осам и по деценија.

– За протекле 84 године историја нам је донела и преносила различите епохе, друштвена уређања и владаре, и другачији дух времена. Вуков сабор је трајао, сијао јаком светлошћу у култури и просветитељству и тој традицији се данас са дубоким наклоном поклањамо, као и сећању и сенима Вука Караџића и свему ономе што је учинио за нас из области културе – казао је министар Вукосављевић и нагласио да само свесни себе и свог идентитета, свог корена и сензибилитета, своје културне аутономије, можемо да будемо део великог цивилизацијског мозаика.

Вукосављевић је рекао да је Министарство културе и информисања у процесу јавне расправе за нацрт стратегије културног развоја за период од 2017. до 2027. године и, како је објаснио, реч је о стратешком документу који Србија никад није имала, а у ком ће се наћи важне теме попут језичке културе, заштите језика и писма.

– Ћирилица је угрожена као писмо. Њу деца уче у школи и учиће је вазда, то није спорно, али дух времена је такав да се ћирилица користи мало, све слабије и слабије. Уколико не будемо свесни значаја свог писма ми нећемо имати шта да пренесемо својим потомцима. Културно језгро народа је нешто што се мора препознати и сачувати и преносити генерацијама које долазе после нас. Вуков сабор, саборовање, као и отварање Образовно-културног центра „Вук Караџић“ у Тршићу јесу путокази на путу којим треба ићи – казао је министар културе.

У име домаћина најстарије културне манифестације у Србији, добродошлицу учесницима, гостима и посетиоцима упутио је градоначелник Видоје Петровић, док су у уметничком делу програма наступили градски мешовити хор Центра за културу „Вук Караџић“ који је извео „Химну Вуку“ и глумац Иван Бекјарев, а концерт су приредили Бојана и Никола Пековић са оркестром.

 С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )