ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ МУЗЕЈА ЈАДРА – Градска ризница прошлости

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ МУЗЕЈА ЈАДРА – Градска ризница прошлости

Музеј Јадра у Лозници навршиће 14. септембра три деценије постојања, а овај значајан јубилеј биће обележен у четвртак програмом Центра за културу „Вук Караџић“, који управља музејом. Тим поводом пред публиком ће бити изложени бројни музејски предмети који до сада нису излагани, а свечаност прати и документарна изложба „Музеј Јадра – ризница прошлости“, о тридесет година рада музеја, која ће бити отворена у 19 сати.

Представићемо тог дана три збирке, историјску, археолошку и етнолошку, a многи експонати до сада нису виђени. Током лета уређена је унутрашњост музеја, а у плану је да се среди и његова спољашња столарија – каже Горан Вилић, историчар и кустос у музеју.

Публика ће на дан обележавања јубилеја моћи да погледа и дрински моноксил, чамац издељан у деблу храста, стар неколико векова, који је пронађен у Јелаву, на обали Дрине. Ту причу прати и изложба „Живот на Дрини“, а како кажу у Музеју Јадра, током лета бројни гости Бање Ковиљаче долазили су да виде управо овај редак експонат. Општина Лозница је 24. маја 1984. године донела одлуку о формирању оснивачког одбора Музеја, а Историјски музеј Србије урадио је сталну музејску поставку у „Старој апотеци“. Две године касније, у децембу 1986. године локални парламент прогласио је зграду „Стара апотека“ за културно добро, споменик културе који по својим својствима представља најлепши примерак градске архитектуре у овом делу Србије.

Музеј Јадра отворен је 14. септембра 1987. године приликом обележавања два века од рођења Вука Стефановића Караџића.

 

С.ПАЈИЋ

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )