Амбасадори САД и Велике Британије данас у Лозници – ВЕЛИКА ОЧЕКИВАЊА ОД ЈАДАРИТА

Амбасадори САД и Велике Британије данас у Лозници – ВЕЛИКА ОЧЕКИВАЊА ОД ЈАДАРИТА

У радној посети мултинационалној компанији ”Рио Тинто” данас су били амбасадори САД и Велике Британије у Србији,  Кајл Скат и његов британски колега Денис Киф који су се потом у градској управи састали са градоначелником Видојем Петровићем и његовим сарадницима.

Они су разговарали о пројекту ”Јадар”, односно активностима око новог минерала јадарита који је у свету једино нађем у долини реке Јадар. Како је оцењено то је изузетно важан пројекат и у будућности се очекује његов позитиван исход, а према речима градоначелника Петровића, оно што радује и ”може да охрабри нас у Лозници, али и Србији је чињеница да се активности око јадарита одвијају јако добро”. Амбасадор Киф је оценио да је веома важно како сарађују компанија ”Рио Тинто” и Србија и навео да он тражи могућности за сарадњу и у другим областима осим рударства. Његов амерички колега Скат, пети амбасадор САД у Србији заредом који је посетио Лозницу, подсетио је да је компанија до сада у у пројекат уложила више од 90 милиона долара и оценио да ће бити још ”стотине и стотине милиона долара инвестиција”.

– Сазнали смо данас више о овом пројекту и види се да су то већ крупне инвестиције. Важно је за становништво овог краја да су то дугорочни програми, треба још стрпљења, али то је програм за инвестицију од 50 година, за рад рудника од 50 година уколико све буде успешно – казао је он и додао да је сазнамо много тога о могућим инвестицијама у овом региону што му је било веома интересантно.

На састанку је оцењено и да што се тиче заштите животне средине компанија ”Рио Тинто”  не само да поштују српски закон и прописе него и европске прописе и ”где год да ради је усвојила највеће светске стандарде у тој области”.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )