За и против вакцинације – Страх, незнање или нешто друго

За и против вакцинације – Страх, незнање или нешто друго

У свету па и у Србији све више родитеља одбија да вакцинише своју децу, код нас у томе“предњачи“ београдска општина Стари град где је вакцинисамо само свако треће дете. Због тог „помодарства“ у  Румунији је лане због  пада имунизације од малих богиња оболело 4.000 деце и изгубљена су 32  млада живота. У Лозници је петнаесторо родитеља одбило позив тако да тренутно 28 деце није вакцинисано

 

– Не морате да вакцинишете сву своју децу, већ само ону коју желите да задржите! -написао је на свом фејсбук профилу др Владимир Ђурић, психотерапеут из Београда, као одговор на полемику о томе да ли треба вакцинисати децу или не и кажу, многе оставио у тешкој дилеми – да или не?

Одзив за вакцинације опада у целом свету па и у Србији јер се све више јача значај антивакцинационог покрета који се последњих година највише проширио у Београду где је вакцинација пала на 65 одсто. Предњачи општина Стари град у којој има најмањи проценат вакцинисане деце у Србији, око 35 одсто, што значи да  је вакцинисано тек свако треће дете. Смањеном одзиву за вакцинацију највише је допринео страх од ММР вакцине, у питању је комбинована вакцина од три узрочника обољења (мале богиње, рубеоле и заушке) зато што је код родитеља неправедно повезана са развојем аутизма односно неких можданих оштећења код деце. Према речима др Дарка Тешмановића, шефа Поливалентне патронаже лозничког Дома здравља „Др Миленко Марин“, једино што их повезује је време примања.

В. Мићић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )