Јубилеј владике Лаврентија – ПОЛА ВЕКА АРХИЈЕРЕЈСКЕ СЛУЖБЕ

Јубилеј владике Лаврентија – ПОЛА ВЕКА АРХИЈЕРЕЈСКЕ СЛУЖБЕ

У амфитеатру Цркве Покрова Пресвете Богородице вечерас је представљана монографија “Лаврентије, празник светлости тихе” аутора др Љубомира Ранковића. Скуп су организовали Град Лозница и Црквена општина лозничка поводом обележавања пола века архијерејске службе епископа шабачког Лаврентија

Пред препуним амфитеатром лозничке старе цркве, на свечаном скупу, уз честитке на значајном јубилеју, добро здравље и дуг живот владици Лаврентију пожелео је Видоје Петровић, градоначелник Лознице, истичући да је “ово прави час и добар тренутак када треба да се веома лепим поводом захвалимо великој и хуманој мисији првог човека у нашој епархији која је пола века била снажан подстицај хришћанске духовности и свега што је вредно и напредно у животу, школи, универзитету, или на било ком другом месту, породици, граду, држави”.

Аутор монографије “Лаврентије, празник светлости тихе” протођакон Љубомир Ранковић подсетио је да је био сведок многих значајних догађаја током Лаврентијевог владичанства.

– То је моје виђење и сведочанство о великом човеку, сведоку бурног и тешког века за Цркву и за наш народ у целини, а уједно моје велико одужење њему – рекао је протођакон Ранковић.

Он је подсетио да се ове године обележава седам векова Манастира Троноше, али и да први пут северозападна Србије и Шабачка епархија добијају светитеља са овог подручја. Архимандрита Стефана Јовановића Свети архијерејски сабор СПЦ прогласио је за светитеља и уписао у календар и диптих светих под именом Преподобни Стефан Троношки, а славиће се 17. септембра и благословом владике Лаврентија биће крсна слава Епархије шабачке.

С. Пајић

Опширније у петак у штампаном издању Лозничких новости.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )