Људи око нас – ЛЕВОМ КАО ДЕСНОМ

Људи око нас – ЛЕВОМ КАО ДЕСНОМ

Међународни дан леворуких особа, 13. август, од 1976. године обележава се у целом свету и подсећа на око 13 одсто светске популације која поносно може да каже – ми смо леворуки, а не леваци. То је дан којим се покушава пробудити свест о предностима и недостацима те особине, а у Великој Британији од 1990. године постоји и Клуб леворуких.

На овај датум указао нам је наш суграђанин Душан Ковачевић, који је само један од оних којима је лева рука доминантнија, али, како каже, сплетом околности, та особина му је донекле умањена јер неке ствари ипак ради десном руком.

 – Ову своју особину никада нисам схватао као ману, мада ми је и данас отежано да неке послове обављам левом руком. Једино пишем и фотографишем користећи десну руку. Пишем јер су ме натерали, док сам био дете, а фотографишем јер је тако смештено дугме на фото-апарату – каже Душан.

Да је већина ствари прилагођена десноруким особама, он поткрепљује само неким примерима, међу којима истиче миш за компјутер, мењач у аутомобилу или маказе.

– Сви уређаји су прилагођени деснорукима, а у каквом смо положају ми леворуки, лако је схватити, само треба пробати и радити левом уместо десном руком – објашњава Душан и подсећа, да су многи успешни и познати људи, попут Леонарда да Винчија, Микеланђела, Ајнштајна, Чарлија Чаплина или Хичкока, били леворуки, а, као неко ко је у души стари рокер, истиче и легендарног гитаристу Џимија Хендрикса.                    

      С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )