Помоћ избеглицама – ОСАМ ПОРОДИЦА ДОБИЛО КЉУЧЕВЕ

Помоћ избеглицама – ОСАМ ПОРОДИЦА ДОБИЛО КЉУЧЕВЕ

Захваљујући Пројекту регионалног програма стамбеног збрињавања избеглих и расељених лица, у уторак је осам породица добило кључеве монтажних кућа које се налазе у Лозничком Пољу, Клупцима и Тршићу

 

Пре више од десет година у Лозници је било више од 23 хиљаде избеглих лицатренутно их на евиденцији Повереништва за избеглице има 1.409, од тога 175 интерно расељених, што значи да се око 19 хиљада избеглих и расељених трајно интегрисало. У уторак је у Лозници још осам породица избеглих лица добило кров над главом захваљујући Пројекту регионалног програма стамбеног збрињавања који пружа шансу да се трајно збрине део избегличке популације а у чему је улога локалне самоуправе пресудна. Породице су добиле кључеве монтажних објеката где ће убудуће бити трајно збринути а које се налазе у Лозничком Пољу, Клупцима и Тршићу, односно на плацевима породица које су власници земљишта, али нису имали новац за изградњу кућа.

Како је рекао Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице, монтажне куће добило је свих осам породица које су се јавиле на конкурс а њихова величина зависи од броја чланова, најмања кућа има 30 м2.

Локална самоуправа није учествовала  у материјалним давањима, али јесте у логистици, односно у обезбеђивању локацијских дозвола  – рекао је Дивнић.

Према речима Драгана Станића, повереника Комесаријата за избегла лица, од почетка године Повереништво је реализовало низ програма по питању трајног збрињавања избеглих лица. Завршен је избор породица интерно расељених за откуп сеоских кућа са окућницом, Републички комесаријат за избеглице учествовао је са 1,26 милиона динара а локална самоуправа је из буџета за породицу издвојила 140 хиљада динара. Породица има право и на доделу грађевинског материјала на име адаптације у износу од двеста  хиљада динара.

За економско оснаживање интерно расељених лица планирана су два милиона динара, учешће Републичког комесаријата је 1,8 милиона динара а из буџета града издвојиће се двеста хиљада. Тај новац ће бити искоришћен на куповину пластеника, машина, алата и разне опреме. Једанаест породица добило је грађевински материјал при чему је учешће комесаријата било 2,475 милиона а из буџета града издвојено је 275 хиљада динара. Такође, доделили смо грађевински материјал за три породице интерно расељених лица, учешће комесаријата било је 990 хиљада док је локална самоуправа издвојила 110 хиљада динарарекао је Станић.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )